Efsa: meer ruimte en betere accommodatie voor Europees melkvee

Melkkoeien in de Europese Unie (EU) hebben meer ruimte en betere accommodaties nodig. Koeien hebben minstens 9 vierkante meter binnenruimte nodig.

Efsa%3A+meer+ruimte+en+betere+accommodatie+voor+Europees+melkvee
© Twan Wiermans

Die aanbeveling doet de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) in een nieuw adviesrapport over verbetering van dierenwelzijn. Dit advies is onderdeel van een serie onderzoeken, voorafgaand aan de publicatie van nieuwe voorstellen voor herziening van het EU-beleid voor dierenwelzijn. Dat voorstel wordt in het najaar verwacht.

Volgens de Efsa is het belangrijk dat koeien voldoende ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen en te grazen. Uit het rapport blijkt ook dat er op dit punt grote verschillen zijn tussen de EU-landen. Het hebben van voldoende weiland zorgt ervoor dat koeien natuurlijk gedrag kunnen vertonen en voorkomt stress en gezondheidsproblemen. Het bureau benadrukt dat deze richtlijn ook van toepassing is op andere herkauwers, zoals schapen en geiten.


Toegang tot weiland

Daarnaast stelt de Efsa, in het geval van koeien die melk produceren, dat het noodzakelijk is om de toegang van koeien tot weilanden met gedraineerde en schaduwrijke gebieden te vergemakkelijken. Ook moeten problemen als kreupelheid, mastitis of stofwisselingsstoornissen continu worden gemonitord.


Verder moeten in alle ruimtes waar ze gestald staan borstels zijn, zodat de dieren kunnen krabben of hun lichaam kunnen verzorgen zoals ze van nature gewend zijn. De Efsa vindt ook dat koeien in ligboxen voldoende ruimte moeten hebben om te kunnen gaan liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer