Boete voor bedrijf dat eieren met salmonella op de markt bracht

Rechtbank Overijssel veroordeelde vandaag een bedrijf tot het betalen van een geldboete van 80.000 euro, omdat het met salmonella besmette eieren leverde. Dat werd een Duitser fataal.

Boete+voor+bedrijf+dat+eieren+met+salmonella+op+de+markt+bracht
© Fotografie Twan Wiermans

De bedrijfsleider kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van tweehonderd uur. De eigenaar is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van tweehonderd uur.

Het bedrijf zou in de periode van 26 mei 2017 tot en met 29 mei 2017 eieren hebben verkocht die besmet waren met Salmonella enteriditis. Dit was bekend bij de eigenaar en de bedrijfsleider van deze locatie in het Friese Wouterswoude. Zij wisten volgens de rechter dat deze eieren schadelijk waren voor de gezondheid en zelfs tot de dood zouden kunnen leiden. De eieren werden verwerkt in de mayonaise van een Duits barbecuefeest, waarna acht van de elf aanwezigen ziek werden. Eén ervan overleed.

In een van de stallen werden al in juni en juli van 2016 positieve monsters gevonden voor salmonella, maar deze werden handmatig uitgesloten voor doormelding. Daardoor zijn de monsters ook niet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) terechtgekomen. De eigenaar verklaarde hier niet van op de hoogte te zijn, de rechter vond dit ongeloofwaardig. Dat geldt ook voor de verklaring van de bedrijfsleider dat de twee positieve monsters buiten stal waren genomen.


Jaar niet getest

Tussen eind juni 2016 en eind juni 2017 werden van twee stallen geen verplichte salmonellatesten doorgegeven aan de salmonelladatabank Kipnet, terwijl die stallen elke vijftien weken moesten worden getest. Daarbij ging het al die tijd om dezelfde koppel leghennen.

Bij een controle werd nog een aantal salmonellatesten overhandigd, maar de verplichte test van maart en april 2017 ontbrak. Volgens een medewerker was de test vergeten, maar werd deze op 6 juli 2017 alsnog uitgevoerd met een negatieve uitslag voor salmonella. Die uitslag werd wel in Kipnet geregistreerd.

Bij een test door de NVWA op 7 juli 2017, een dag later, testten 20 van de 21 mestmonsters positief voor salmonella. De gevonden stam was genetisch zeer nauw verwant aan de stam die op het Duitse barbecuefeest werd gevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer