Tweede stuifdek beschermt uien tegen schrale wind

Akkerbouwer Helmer Panman in het Groningse Veendam heeft deze week op een deel van zijn uienperceel voor de tweede keer een stuifdek laten aanbrengen.

Tweede+stuifdek+beschermt+uien+tegen+schrale+wind
© Koos van der Spek

Een regionale loonwerker spuit een dun laagje rundveedrijfmest over het uienperceel. 'De dunne mest droogt op en vormt een korst en beschermt daarmee de jonge uienplanten tegen stuifschade', legt Panman uit. In de Veenkoloniën hebben akkerbouwers een ontheffing om drijfmest te gebruiken voor stuifbestrijding.

De eerste keer heeft Panman het stuifdek laten aanbrengen direct na het zaaien van de uien. Maar na twee forse buien in één weekend met bij elkaar opgeteld 85 millimeter water, nu ruim twee weken geleden, spoelde een deel van de mest weg en verloor het zijn functie als stuifbestrijder.


Uien extra gevoelig

Op ongeveer de helft van het perceel van 14 hectare laat de akkerbouwer daarom opnieuw drijfmest verspuiten. 'De verwachting is dat het voorlopig blijft waaien met windkracht 3 of 4. Bovendien is de bovengrond erg schraal na de vele neerslag en dat geeft meer kans op schade door stuiven. De uien staan in het tweedepijpstadium en zijn daarmee extra gevoelig. Ik wil nu niet te veel risico lopen.'

Over de stand van zijn uien is Panman overigens heel tevreden: 'Ondanks de zware buien staan de uien er super op in aantallen en is de ontwikkeling goed te noemen. In andere gewassen zien we nu wel dat de extreme neerslag toch wat schade heeft gemaakt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer