5 vragen over het vitaliseren van mest

Met een betere kwaliteit drijfmest kan worden bespaard op het gebruik van kunstmest. Een aantrekkelijk vooruitzicht in een tijd dat kunstmest duur is. Vijf vragen over het vitaliseren van mest.

5+vragen+over+het+vitaliseren+van+mest
© Nieuwe Oogst

Wat is vitaliseren?

Het woord vitalisatie wordt gebruikt voor processen die systemen levenskrachtiger maken. In het geval van de Grander van Wilco Hilhorst is in de vitalisator een cilinder gevuld met zeer zuiver water met een zwakke elektromagnetische straling.


Wat doet een vitalisator?

Water bestaat uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. De waterstof is een beetje positief, de zuurstof negatief. In zijn geheel is een molecuul neutraal. Een vitalisator zorgt ervoor dat de plus- en minzijde van moleculen zich om en om meer rangschikken. De natuur streeft altijd naar maximale ordening.


Een vitalisator is te gebruiken in drinkwater, maar ook in drijfmest. Dat bestaat tenslotte voor 90 procent uit water. In Nederland is het gebruik van vitalisatoren vooral bekend van water voor bloemen, groenten en fruit.


Waarom moleculen ordenen?

Geordende moleculen zorgen voor een biologisch optimaler milieu voor bacteriën. 'Goede' gewenste bacteriën vermenigvuldigen zich daardoor sneller. En anaerobe 'rottingsbacteriën' krijgen minder kans. Bacteriën gebruiken de stikstof uit ureum om lichaamseiwitten te maken en leggen op deze manier de stikstof vast in de mest. Op de mestanalyses is dat terug te vinden als organisch gebonden stikstof.

De omzetting van onverteerde mestdelen naar voor de bodem goede voedingstoffen wordt rijpen genoemd. Wordt er ook een beetje zuurstof toegevoegd aan de mest, dan verloopt dat proces nog gunstiger.


Welke voordelen heeft een vitalisator?

Een vitalisator stimuleert het bacteriële proces waardoor mest een lobbige, homogene, groenige soep zonder koek wordt, die zich vlot laat uitrijden. De mest is niet slijmerig, glijdt gemakkelijk van het gewas en wordt beter opgenomen door de bodem.

Uit vergelijkend onderzoek van Annette van der Knaap blijkt dat de wortelkluit van mais die gevitaliseerde mest kreeg opvallend groter is, ruim twee keer zo groot. En het gewas en de kolfopbrengst zijn hoger.

Gras dat groeide op gevitaliseerde mest heeft ook een grotere en sappigere wortelkluit dan gras dat niet gevitaliseerde mest kreeg. Verder is het gras steviger en de struik dikker, en het smaakt 'zoet'.


Wat kost een vitalisator?

Er zijn verschillende merken vitalisatoren. De kosten liggen eenmalig tussen de 1.000 en 1.500 euro. Er zijn melkveehouders en akkerbouwers die daar gezamenlijk in investeren. De vitalisator rouleert en hangt telkens bij een ander in de mestkelder of -opslag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer