Hoogste suikerprijs op termijnmarkt sinds 2011

Een toenemend verbruik en verlaging van de prognoses voor het aanbod zorgen voor sterk stijgende suikerprijzen de laatste anderhalve maand. De grondstoffenbeurs in Londen noteerde vorige week rond de 655 euro per ton voor witte suiker.

Hoogste+suikerprijs+op+termijnmarkt+sinds+2011
© Marcel Berendsen

De termijnnotering voor suiker op levering in augustus 2023 ligt meer dan 34 procent hoger dan begin dit jaar. Voor witte suiker is het de hoogste notering sinds 2011. Op de beurs in New York steeg vorige week de notering voor ruwe suiker naar 540 euro per ton. Dat is sinds 2012 het hoogste prijsniveau voor suiker dat nog geraffineerd moet worden.

Onzekere factoren voor de wereldwijde beschikbaarheid van suiker zijn volgens marktanalisten de oorzaak van de hoge prijzen. Dit jaar vallen onder meer de suikeropbrengsten in India en de Europese Unie tegen. Verder bestaat in Azië de vrees dat lange periodes met hoge temperaturen en droogte door El Nino nadelig uitwerken voor de productie in diverse belangrijke suikerlanden.


Suikeroverschot daalt

Op de wereldbalans gaat de International Sugar Organisation (ISO) vooralsnog uit van een suikeroverschot van 4,2 miljoen ton voor het seizoen 2022-2023. In een eerdere prognose voorspelde ISO echter nog een overschot van ruim 6 miljoen ton. Ook zijn de cijfers voor het seizoen 2021-2022 naar beneden bijgesteld tot een tekort van 2,2 miljoen ton suiker.

Voor 2022-2023 wordt het wereldwijde suikerverbruik geraamd op 176,2 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan het jaar ervoor. De productiestijging van 172,5 naar 180,4 miljoen ton komt volgens ISO vooral voor rekening van Brazilië, Thailand en Australië. Vanuit deze landen komen gunstige berichten over de suikeropbrengsten.

In Brazilië neemt de productie toe met bijna 9 miljoen ton. Wel is daar nu sprake van een vertraagde oogst door regenval. Voor Thailand en Australië houdt ISO voorlopig rekening met oogsten die respectievelijk 2,2 en 0,5 miljoen ton hoger liggen dan vorig jaar.

Het verwachte overschot aan suiker op de wereldmarkt resulteert op 30 september 2023 in een berekende eindvoorraad van 103,4 miljoen ton. Dit is wereldwijd goed voor bijna 30 weken consumptie. Van de wereldvoorraad aan suiker ligt veruit het meeste opgeslagen in India en China, rapporteert het Amerikaanse landbouwministerie USDA.


Minder suiker in EU

De Europese Commissie raamt de suikerproductie in de EU voor het seizoen 2022-2023 op ruim 15 miljoen ton suiker. Dit is bijna 10 procent minder een jaar eerder. In 2022 was het areaal suikerbieten in de 27 lidstaten 1,34 miljoen hectare en de gemiddelde suikerproductie kwam uit op 11,1 ton per hectare.

Het areaal in de EU daalt met 4 procent. Aan de aanbodkant steeg in de EU de import van suiker van 2,2 naar 2,8 miljoen ton. Dat is vooral te wijten aan extra invoer vanuit Oekraïne.

Tegenover de invoer staat een export van 3,1 miljoen ton, iets lager dan het meerjarig gemiddelde. Het verwachte verbruik in de EU in het seizoen daalt licht van 15,1 miljoen ton naar 14,9 miljoen ton. Dit alles resulteert voor de EU in een theoretische eindvoorraad van 1,36 miljoen ton. Dat is 150.000 ton minder dan vorig jaar.

De afgelopen zes jaar eindigde alleen het seizoen 2020-2021 met een kleinere eindvoorraad. De berekende eindvoorraad staat gelijk aan 4,7 weken verbruik in de EU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer