Suikerprijs gaat onderuit op wereldmarkt

De prijs voor witte suiker daalde de afgelopen twee weken ongeveer 15 procent. Oorzaken zijn de zorgen over een economische recessie en opbrengsten die hoger zijn dan verwacht.

Suikerprijs+gaat+onderuit+op+wereldmarkt
© Twan Wiermans

Op de grondstoffenbeurs in Londen werd half juli nog 580 euro per ton betaald voor witte suiker. Dat daalde aan het begin van deze week naar een niveau van net beneden de 500 euro. Later was er weer een klein herstel. De actuele prijs varieert nu tussen 515 en 520 euro.

Reden voor de scherpe daling is onder meer de hoge inflatie in de eurozone. Dit in combinatie met de hoge energieprijzen wakkert de vrees aan voor een economische recessie en daardoor een lager verbruik van suiker. Dat schrijft RVO in het verslag van het maandelijkse suikeroverleg met deskundigen van de Europese Commissie.


Extra suiker voor export

Wat ook meespeelt, is dat de beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt iets ruimer lijkt. Door de dalende olieprijzen en de lagere consumptie van suiker heeft India 1 miljoen ton extra witte suiker vrijgegeven voor de export. Verder lijkt Brazilië af te stevenen op een grotere suikeroogst dan eerder was verwacht.

In de Europese Unie zijn de suikervoorraden op dit moment groter dan vorig jaar. De verwachting van de Europese Commissie is dat de theoretische eindvoorraad van suiker na seizoen 2021-2022 uitkomt op 1,9 miljoen ton. Dat is 700.000 ton meer dan vorig jaar. Overigens verwacht de commissie een daling van de suikerproductie in de EU in 2022 met 800.000 ton tot in totaal 15,8 miljoen ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer