Suikerprijs stabiel op bijna 500 euro per ton

Na een forse stijging in de maand maart zijn de prijzen voor witte suiker op de wereldmarkt inmiddels stabiel op een niveau van ongeveer 500 euro per ton.

Suikerprijs+stabiel+op+bijna+500+euro+per+ton
© Koos van der Spek

Op de grondstoffenbeurs in Londen steeg de prijs voor witte suiker vanaf half februari van 440 naar bijna 515 euro per ton rond eind maart. Inmiddels lijkt de prijs de laatste week in balans op een niveau van ongeveer 500 euro. De premie ten opzichte van ruwe suiker als vergoeding voor de verwerkingskosten bedraagt op dit moment ongeveer 120 euro per ton.

In het verslag na het maandelijks suikeroverleg zegt de Europese Commissie te verwachten dat de suikerprijs voorlopig stabiliseert. Of dat zo is, zal volgens de commissie afhangen van de mate waarin India en Thailand de terugval in productie en uitvoer van suiker van Brazilië op de wereldmarkt kunnen opvangen de komende periode.


Recordproductie in India

India verwacht dit jaar een recordproductie van zo'n 26 miljoen ton suiker, dat is ruim 4 miljoen ton meer dan vorig jaar. Van deze productie is op voorhand al 6 miljoen ton suiker vastgelegd voor export, wel met de voorwaarde dat de prijzen op niveau blijven.

Bedreigingen voor het aanbod op de suikermarkt zijn tegenvallende oogsten. Dat geldt onder meer voor Europa waar akkerbouwers in diverse landen lijken te kiezen voor uitbreiding van hun graanareaal vanwege het gunstige marktperspectief.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Verder zijn wereldwijd de hoge brandstofprijzen van sterke invloed op de suikermarkt. Als de prijzen op dit niveau blijven, dan zal in landen als Brazilië voorlopig meer bio-ethanol dan suiker worden geproduceerd. Overigens verwacht de Europese Commissie op korte termijn weinig impact van de oorlog in Oekraïne op de Europese suikermarkt.


Wereldwijde suikerbalans

De International Sugar Organisation (ISO) heeft, voor wat betreft de wereldwijde suikerbalans, het verwachte tekort voor seizoen 2020-2021 weer iets verhoogd tot bijna 2,3 miljoen ton. De totale productie van afgelopen jaar wordt nu ingeschat op 169 miljoen ton bij een verbruik van 171,3 miljoen ton. De berekende eindvoorraad komt daarmee op 96,6 miljoen ton.

Voor het komend seizoen gaat de organisatie voorlopig uit van een iets lager tekort met 1,9 miljoen ton. Die verwachting is gebaseerd op een hogere productie van 170,5 miljoen ton en ook een hogere consumptie van 172,4 miljoen ton. De eindvoorraad daalt naar afgerond 94,4 miljoen ton. ISO verwacht de grootste productiedaling in Brazilië (-4,8 miljoen ton). Daar staan grotere producties in Thailand (+ 2,4 miljoen ton), de EU (+2,2 miljoen ton) en Rusland (+0,5 miljoen ton) tegenover.


Europese productie stijgt

De definitieve productie van de EU-lidstaten in seizoen 2020-2021 is volgens de Europese Commissie uitgekomen op 14,55 miljoen ton suiker. Deze productie werd in de EU gerealiseerd op 1,4 miljoen hectare en met een gemiddelde opbrengst van 10,4 ton suiker per hectare.

Voor oogstjaar 2021 gaat de commissie op basis van schattingen uit van een productie van 16,1 miljoen ton suiker op een areaal van 1,39 miljoen hectare suikerbieten. Daarbij wordt gemiddeld 11,6 ton suikeropbrengst per hectare aangehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer