Suiker goedkoper door dalende brandstofprijzen

Op de grondstoffenbeurs in Londen is de termijnnotering voor witte suiker vanaf half september met 15 procent gedaald.

Suiker+goedkoper+door+dalende+brandstofprijzen
© Twan Wiermans

Witte suiker op levering in december noteerde half september nog 634 euro per ton. Maandagochtend begon de grondstoffenbeurs met een notering van 539 euro. De prijsdaling is een gevolg van de lagere brandstofprijzen en een verwacht overschot op de suikermarkt.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) schrijft in de aantekeningen na het suikeroverleg van de Europese Commissie dat er in Brazilië minder behoefte is aan het bijmengen van ethanol nu de benzineprijzen verder dalen. Ook is de winstmarge voor suiker weer zo interessant dat de productie van suiker sterk is gestegen ten koste van de raffinage van ethanol.

Voor India meldt RVO dat de export van suiker volgens planning verloopt. Dit is te danken aan de totale productie in het Aziatische land van zo'n 11 miljoen ton. Wel wordt verwacht dat de overheid in India de verplichte bijmenging van ethanol in benzine in 2025 zal verhogen tot 25 procent.


Overschot op wereldmarkt

Voor het seizoen 2022-2023 verwacht International Sugar Organization (ISO) een overschot van 5,6 miljoen ton op de wereldwijde suikerbalans. De organisatie gaat uit van een productiestijging van 7,8 miljoen ton tot 181,9 miljoen ton. Daartegenover staat een iets hogere consumptie van 176,3 miljoen ton. Dit resulteert in stijging van de theoretische eindvoorraad met 3,2 miljoen ton tot 96,3 miljoen ton.

Voor Europa rekent ISO op een productiedaling van 1 miljoen ton. De productie in Brazilië en Thailand kan respectievelijk stijgen met 5,4 miljoen ton en 1,9 miljoen ton. Voor het lopende seizoen 2021-2022 heeft ISO het eerder verwachte kleine overschot aangepast tot een tekort van 1,3 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer