'Het is moeilijk dat de koeien weggaan'

Melkveehouder Tonnie Schutte uit het Gelderse Harfsen stopt noodgedwongen met zijn bedrijf. Op 10 mei wordt de complete veestapel van 85 dieren verkocht. 'Ik ben echt een koeienboer, dus het moment dat ze de vrachtwagen ingaan zal het moeilijkst zijn', zegt hij.

'Ik weet dat het goed is dat ik stop, maar wat het tussen de oren doet… Dat vraag je over een jaar maar', begint Schutte. De melkveehouder heeft geen opvolger en fysiek gaat het niet meer. 'Dat is misschien wel een geluk bij een ongeluk. Want ik zit nu niet meer elke dag tussen de koeien. Als je volledig blijft melken en van de ene op de andere dag de koeien wegdoet, zal dat verschrikkelijk tegenvallen.'

De boer blijft wel op het erf wonen, maar er gaat veel veranderen. 'Zodat je in elk geval niet meer tegen die lege stal aankijkt. We zitten nog in een procedure. De agrarische bestemming gaat er dan vanaf. De gemeente wil wel meewerken, maar er komen veel regels op je af. We wonen in Nederland hè?'

Gebruikmaken van een regeling is voor Schutte niet mogelijk. 'De fosfaatrechten heb ik nog, dus die kan ik verkopen. Maar ik doe verder niet met een regeling mee, want ik val net overal buiten. We zitten niet dicht genoeg bij een natuurgebied. Dus daar kun je niet op wachten. Over de stikstofrechten ben ik nog in onderhandeling met iemand in de buurt. Want hoe dichterbij, hoe beter je de stikstof kunt verkopen. Anders gaat er heel veel korting af.'

De melkveehouder hoopt dat zijn koeien terechtkomen bij boeren in de omgeving. 'Ik heb het niet in de hand, maar dan kun je er nog eens naartoe gaan. Dat is gewoon mooi.'

De mooiste herinnering van Schutte is die keer dat een van zijn koeien een drieling kreeg. 'Dat was heel bijzonder. Ik ben echt een koeienboer, dat vind ik het allermooiste. Trekkers daar geef ik niks om. Dus dat de koeien weggaan, dat is moeilijk.'

De verkoop van de veestapel vindt plaats op 10 mei in Harfsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer