Eurostat: minder landbouwbedrijven door schaalvergroting

Meer dan 5 miljoen landbouwbedrijven zijn in de afgelopen vijftien jaar in de Europese Unie verdwenen. Dat blijkt uit een recent rapport van Eurostat. Dit komt neer op een daling van bijna 30 procent, van 18 miljoen in 2005 naar 12,6 miljoen in 2020.

Eurostat%3A+minder+landbouwbedrijven+door+schaalvergroting
© Twan Wiermans

Die aanhoudende vermindering heeft grote gevolgen voor de toekomst van de Europese landbouwsector en de voedselvoorziening. Volgens het rapport zijn de grootste dalingen te zien in de Oostzeelanden en in Roemenië, Hongarije en Slowakije. In sommige landen, zoals Litouwen en Slowakije, is het aantal landbouwbedrijven zelfs met meer dan de helft gedaald. Dit wordt gedeeltelijk verklaard door de aanhoudende schaalvergroting in de landbouw.

Hoewel de daling al enige tijd aan de gang is, heeft de coronapandemie de situatie verergerd. Veel kleine bedrijven hebben moeite om te overleven in de huidige economische omstandigheden, terwijl grotere bedrijven beter in staat zijn om zich aan te passen en te innoveren. Dit leidt tot verdere concentratie van de agrarische sector in de handen van enkele grote spelers.


Moderniseren en verduurzamen

De Europese Commissie heeft zich ten doel gesteld om de agrarische sector te moderniseren en te verduurzamen, onder meer door de inzet van technologie en innovatie. Ook wil de Europese Commissie de positie van kleine en middelgrote landbouwbedrijven versterken door ze betere toegang te geven tot financiering en markten. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in de Green Deal, het beleidskader van de Europese Unie voor een duurzame economische groei, meldt Eurostat.

Het rapport van het Europees statistiekbureau benadrukt het belang van de EU-doelstellingen voor klimaat, milieu en de Green Deal en roept op tot meer investeringen in de agrarische sector, vooral in kleine en middelgrote bedrijven. Dit kan door financiële steun, opleidingen en ondersteuning bij innovatie. Ook benadrukt het rapport het belang van duurzame landbouwpraktijken en de bescherming van de biodiversiteit om de toekomst van de Europese voedselvoorziening veilig te stellen.

In reactie op het rapport hebben verschillende Europese landbouworganisaties opgeroepen tot meer steun voor kleine en middelgrote landbouwbedrijven en de ontwikkeling van een duurzamere landbouwsector. Ze benadrukken het belang van een gevarieerde voedselproductie en het behoud van de culturele en ecologische diversiteit van de Europese landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer