Limburgse agrariërs presenteren werk Korte Keten Academy

Zes Limburgse agrariërs hebben drie maanden meegedaan aan de Korte Keten Academy. Binnen dit traject gingen zij, met coaches, deskundigen en elkaar, aan de slag met het vinden van een idee waarmee zij de afzet van hun product in de korte voedselketen kunnen opzetten, verbeteren en/of vergroten.

Limburgse+agrari%C3%ABrs+presenteren+werk+Korte+Keten+Academy
© Korte Keten Academy

De slotbijeenkomst op woensdag 29 maart werd geopend door LLTB- hoofdbestuurder Susanne Görtz. Naast haar bestuurswerk runt zij met haar familie een fruitbedrijf en een paar vakantiehuizen in Baarlo. 'Vanuit mijn werk bij de LLTB en thuis, weet ik hoe belangrijk het is om als ondernemer in een korte keten actief te zijn.

'Het bevordert een eerlijke prijs, je hebt de touwtjes zelf meer in handen. Het creëert ook een toekomstperspectief waarbij je minder afhankelijk bent van bijvoorbeeld tussenpartijen. Ook heb je korte lijntjes met ondernemers en afnemers. Dit stimuleren wij ook vanuit de LLTB. We zijn trots op de deelnemers en hopen dat iedereen het gesprek met hen aangaat en openstaat voor het concept.'

De deelnemers presenteerden zich aan de tientallen genodigden. Dit gebeurde in de vorm van een pitch en in hun eigen kraam op de opgezette streekmarkt. Hier kwam ook uit naar voren wat het academytraject voor hen betekende.


Medicijn van de toekomst

Fred Willemssen van Puur Origine beet het spits af. Hij runt een biologische kwekerij, gespecialiseerd in de kweek van witlof en paksoi. Zijn motto is: biologische groenten zijn de medicijnen van de toekomst. 'De Korte Keten Academy heeft mij veel gebracht. Vooral het bewandelen van wegen waarop ik nog niet zit, maar die er wel zijn. Ik wil dichterbij de eindklant komen.'

Voor de zusjes Vos, waarvan Yvonne Vos aan de academy deelnam, is het een heel ander verhaal. Zij runnen samen met hun ouders een landbouwbedrijf en zorgboerderij in Roosteren. Zij waren juist op zoek naar een manier om de landbouw- en zorgtak met elkaar te verbinden.

'Het begon als het onderzoeken van mijn eigen kriebel', vertelde Yvonne Vos. 'Hoe kunnen onze cliënten meer verbonden worden met de eigen geteelde producten? En hoe kunnen we een lus maken naar een toekomstige klant die producten en diensten koopt die letterlijk en figuurlijk met zorg zijn gemaakt?

'Vanuit de akkerbouwtak wordt de eiwittransitie nu verder onderzocht onder de vlag van vitaliteit en gezondheid', vervolgde Vos. 'Doordat ik onder andere 'verplicht' een stukje marktonderzoek moest doen, kreeg ik, ook thuis samen met mijn zus, een concrete visie.'


Korte Keten Academy

De Korte Keten Academy is een initiatief van de LLTB en is tot stand gekomen in samenwerking met provincie Limburg, Arvalis, LIOF en Bluehub. De deelnemers die in januari van start zijn gegaan, komen uit diverse sectoren: pluimvee, biologische landbouw, akkerbouw, veehouderij, zorgboerderij, tuinbouw en fruitteelt. Gedurende drie maanden werden zij geholpen met de afzet van hun product binnen de korte(re) voedselketen. Het lesprogramma bestond uit vijf middagen met lessen, presentaties en coachingsmomenten op het gebied van onder andere ondernemerschap, logistiek, verdienmodellen, financiën en markt, klant en afzet.

Sef Janssen runt samen met familie hij een zorgboerderij en kippenhouderij, waarin ieder zijn eigen rol speelt. Hij was vooral benieuwd hoe je een neutraal product als een ei onderscheidend kunt maken. 'Daar kwam het positivit-eitje uit naar voren. Een ei heeft diverse positieve aspecten. Zo is het voedzaam, milieuvriendelijk en niet te duur voor onze portemonnee. Hiermee ga ik verder aan de slag als vervolg op de Korte Keten Academy.'


• Lees meer over de deelnemers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer