Amanda Flamand: 'Ik wil het hele Heuvelland laten proeven'

Op een mooie locatie in Heijenrath heeft Amanda Flamand restaurant Flamand geopend. De menukaart is samengesteld met regionale producten. Een interessant concept binnen de korte keten, geheel op lokale en duurzame werkwijze.

Amanda+Flamand%3A+%27Ik+wil+het+hele+Heuvelland+laten+proeven%27
© Twan Wiermans

Flamand is opgegroeid in het zuiden van Limburg. Toen zij zestien jaar was, ging zij naar de hotelschool. In die tijd hebben haar ouders een boerderij met vleesvee en een camping opgezet in Heijenrath. Op die plek ontdekte Flamand haar passie voor koken.

'Het bereiden van gerechten met ons eigen vleesvee is ontstaan toen ik op zondag ging koken voor onze campinggasten. Gewoon vanuit de huiskeuken. Als dan het terras en het restaurant steeds vol zitten, ga je denken: moet ik hier niet iets meer van maken?' licht Flamand toe.


Feilloos aanvoelen

Dit resulteerde in de opening van haar restaurant Flamand op 1 juni 2022. 'Het team bestaat nu uit chef Kenneth Flas, sommelier/gastheer Ronnie van Nulck en mijzelf. Zij hoorden van het concept, wilden graag samen met mij het restaurant op de kaart zetten en in no time konden we iets geweldigs neerzetten. Zij voelen mij feilloos aan', constateert de ondernemer.

Dat wij kunnen zeggen dat onze koeien in de regio blijven en wij bezig zijn met verantwoorde productie is een mooi verhaal

Jeffrey Conjarts, melkveehouder in Margraten

Flamand is steeds op zoek naar producten uit de regio met de kwaliteit die zij voor ogen heeft. Zo is zij op zoek naar runderen met de mogelijkheid tot het creëren van een exclusief en uniek stuk rundvlees.

'Je gaat kijken naar andere opties, wat andere ondernemers doen en op zoek naar bijzondere rassen. Zo kwam ik onder andere uit bij melkkoeien. Maar het vinden van een boer was nog niet zo makkelijk. Je gaat rondbellen, doet je verhaal, maar veel melkveehouders houden vast aan hun bekende structuur', zegt Flamand.


Melkveebedrijf Conjarts

Totdat de ondernemer Jeffrey Conjarts aan de lijn kreeg. Hij en zijn broer Jurgen runnen Melkveebedrijf Conjarts in Margraten. Ze hebben 360 melk- en kalfkoeien, 200 stuks jongvee en een gedeelte akkerbouw, voornamelijk voor het verbouwen van voer voor hun vee.


Melkveehouder Jeffrey Conjarts en zijn broer zijn de samenwerking met Amanda Flamand aangegaan om koeien te leveren.
Melkveehouder Jeffrey Conjarts en zijn broer zijn de samenwerking met Amanda Flamand aangegaan om koeien te leveren. © Twan Wiermans

'Jeffrey was de eerste die wel voor mijn concept openstond', zegt Flamand. 'Tja, waarom niet?' vult Conjarts haar aan. 'Via via is Amanda bij ons terechtgekomen en na een telefoontje, een paar maanden geleden, kwam zij langs op ons bedrijf. Ik hou van dit soort ideeën.'


Geschikte koeien

Flamand had Conjarts duidelijk gemaakt dat zij op zoek was naar melkkoeien die het bedrijf gingen verlaten. 'Toen zij bij ons in Margraten kwam, had ik een aantal koeien klaargezet die in mijn ogen geschikt waren, maar Amanda was kritisch en keurde ze eigenlijk meteen af', zegt de melkveehouder lachend.

'Zij wil koeien die geen melk meer produceren en net niet klaar zijn voor de slacht. Daarnaast mogen ze natuurlijk niets mankeren en moeten het koeien zijn die nog kunnen groeien. Dat is slechts bij een beperkte groep koeien mogelijk', licht Conjarts toe.


Voedingsmix

De eerste twee koeien van Conjarts staan nu bij Flamand. 'Ze zijn eerst drooggezet en komen dan naar mij. Na een periode van rust geef ik ze vier tot zes maanden een bepaalde voedingsmix waardoor ze zo'n 100 kilo aankomen. De koeien krijgen nieuw vlees met nieuw vet wat een goede kwaliteit vlees voor mijn restaurant biedt. Het is nog een beetje uitproberen, maar ik heb absoluut goede hoop', zegt ze.


De koeien van Jeffrey Conjarts staan samen in de stal met de kudde van Amanda Flamand.
De koeien van Jeffrey Conjarts staan samen in de stal met de kudde van Amanda Flamand. © Twan Wiermans

Conjarts zei vrijwel meteen ja tegen het idee van Flamand. 'Wij hebben deze samenwerking liever dan dat de koeien meegaan met de grote horde naar de slacht. Dat wij kunnen zeggen dat onze koeien, als zij geen melk meer kunnen leveren, in de regio blijven en wij bezig zijn met verantwoorde productie, is een mooi verhaal voor ons en het bedrijf. Het is voor ons geen verdienmodel en dat is ook niet ons doel, maar wie weet waar dit naartoe gaat.'

Ook wordt er ijs van de melk van de koeien van Conjarts in het restaurant geserveerd. 'Onze melk wordt door een ijsboer op ambachtelijke wijze tot ijs gedraaid. Hoe mooi is het dat wij kunnen zeggen: daar op de hoek wordt onze melk tot ijs verwerkt en daar op de heuvel ligt ons vlees op ieders bordje.'


Variatie op het menu

De runderen van Flamand spelen de hoofdrol op de menukaart, maar ze maakt ook gebruik van ander vlees uit de regio. 'Zoals scharrelvarkens uit Mechelen en lokaal geschoten wild. Daarnaast zijn er vegetarische gerechten.' Maar er zijn meer soorten leveranciers. 'Er wordt veel ambachtelijk geproduceerd in deze regio. Denk aan zuivel, honing, fruit en fruitsappen, groente, bier en wijn. Er is voor mij een mooi aanbod', stelt ze.


Naast het restaurant bevindt zich de stal waar de Angus-runderen staan.
Naast het restaurant bevindt zich de stal waar de Angus-runderen staan. © Twan Wiermans

'Sinds kort heb ik een samenwerking gevonden met een slachthuis in Margraten dat eigenlijk alles wat ik wil, kan leveren', zegt de ondernemer.
'Het is ook een stukje gunning', vult Conjarts aan. 'Niet alleen van het slachthuis, maar van alle ondernemers in de regio. Ik zie hier toekomst in.' Bijkomend voordeel is dat binnen deze vorm van werken in een korte keten er drie personen niet tussen zitten. 'De veehandelaar, slachthuis en de grossier zitten niet in deze keten.'


Trots

Flamand benadrukt dat op deze manier werken arbeidsintensiever is, maar ze is trots op wat ze doet. 'Met lokale producten op een duurzame manier werken binnen een korte keten maakt mij trots. Daarnaast vind ik het contact met de leveranciers enorm leuk. Je ziet hoe het product wordt gemaakt en de passie van de leverancier. Dit vertel ik ook aan mijn gasten in het restaurant. Die beleving maakt ook het verschil.' 'En de kwaliteit', sluit Conjarts af.

Voor de toekomst heeft Flamand een specifiek beeld voor ogen. 'Ik hoop dat ik bekend kom te staan om de kwaliteit van het vlees en dat Flamand een mooie aanvulling voor het Heuvelland wordt.'


Zoektocht naar producten uit de regio

De menukaart bij restaurant Flamand in Heijenrath bestaat voor 95 procent uit lokale producten, producten uit de regio van het Heuvelland. De eigenaar heeft een mooi assortiment om haar menukaart mee te vullen. Naast haar eigen kudde vleesvee, een kruising van Angus en Wagyu, is Amanda Flamand altijd op zoek naar runderen van lokale boeren, maar ook vlees van andere dieren en andere producten die in de regio worden geproduceerd. Zo werkt Flamand ook met varkensvlees en wild, maar denk ook aan diverse soorten fruit, groente, kruiden, zuivel, bier en wijn. Alles komt uit de directe omgeving. Dat betekent niet of nauwelijks food miles en duidelijkheid over de herkomst en achtergrond van de producten. 'Er is zoveel om mee aan de slag te gaan en lekkere gerechten mee te maken. Mensen mogen altijd contact met mij opnemen, maar lokaal en duurzaam staan daarbij voorop.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer