Pleidooi voor steunpunt boer en tuinder

Er moeten steunpunten komen waar boeren en tuinders onafhankelijk advies kunnen krijgen over de transitie in de land- en tuinbouw. Daarvoor pleiten de organisaties Boerenperspectief, LTO Noord, LLTB en ZLTO.

Pleidooi+voor+steunpunt+boer+en+tuinder
© Nieuwe Oogst

Het gaat daarbij om alle transities die de agrarische bedrijfsvoering raken. Een voorbeeld van een verandering die boeren voor keuzes zet, is de stikstofaanpak van het kabinet. Denk aan keuzes voor extensivering en verbreding van de activiteiten, maar ook veranderingen om de waterhuishouding op orde te krijgen.


Het steunpunt moet boeren en tuinders de mogelijkheid geven om met onafhankelijke adviseurs, zonder commercieel belang, in vertrouwen van gedachten te wisselen. Individuele ondernemers moeten zo in iedere fase van het transitieproces worden ondersteund.

De organisaties vinden het steunpunt nodig omdat zij zien dat niet alle agrarisch ondernemers op eigen kracht een antwoord vinden op de uitdagingen die op hen afkomen.


Los van lidmaatschap

Het plan van de organisaties is om 20 tot 22 regionale steunpunten op te zetten, gebaseerd op boerennetwerken. Diverse agrarische adviseurs maken deel uit van de steunpunten. Deze ondersteuning staat los van een lidmaatschap van welke organisatie dan ook. De samenwerkende partijen willen zo snel mogelijk starten met een aantal pilotsteunpunten.

Vertegenwoordigers van de organisaties hebben dinsdag over dit plan gesproken met landbouwminister Piet Adema en minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Zij hielden ook een pleidooi voor fundamentele financiële ondersteuning van boeren en tuinders tot 2035.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer