Boerenperspectief pleit voor meer ondersteuning van boeren

Er is te weinig aandacht voor hoe de landbouwtransitie uiteindelijk landt aan de boerenkeukentafel. Boeren moeten meer ondersteuning krijgen bij het maken van keuzes voor de toekomst.

Boerenperspectief+pleit+voor+meer+ondersteuning+van+boeren
© Pixabay

Een samenwerkingsverband van organisaties, BoerenNatuur, Boerenraad, Transitiecoalitie Voedsel, Herenboeren en Wij.land heeft onder de noemer Boerenperspectief de handen ineengeslagen om daar verandering in aan te brengen. Eind deze maand komen zij met een rapport dat, als het aan hen ligt, als basis dient voor het ministerie van LNV om hier beleid op te maken.

Voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur noemt de gebiedsgerichte aanpak ingrijpend. De landbouwtransitie die wordt beoogd, landt altijd op het boerenerf. Elk gezinsbedrijf krijgt te maken met keuzes die moeten worden gemaakt.


Langjarige trajecten

Langjarige trajecten zijn nodig om boeren daarbij te begeleiden, ongeacht hoe hun toekomst eruitziet. Of dat nou stoppen, verplaatsen of een andere, bijvoorbeeld extensievere, bedrijfsvoering is. Datema: 'Dat zijn geen kortlopende trajecten, geen drie gesprekjes met een adviseur.'

Er is een onafhankelijk, neutraal iemand aan tafel nodig zonder oordeel

Alex Datema, voorzitter BoerenNatuur

Volgens de voorzitter van BoerenNatuur gaat het bij adviesgesprekken vaak over de technische kant en niet over het sociaal-emotionele aspect. 'Dat klinkt misschien zwaar, maar het is wel zo. Boeren hebben op dat vlak begeleiding nodig.'

Begeleiding heeft vaak een commerciële insteek. Er moet worden verdiend aan gesprekken met boeren. 'Wat nodig is, is een onafhankelijk, neutraal iemand aan tafel die zonder oordeel naast de boer staat.'


Bestaande netwerken

Daarbij willen de initiatiefnemers gebruikmaken van bestaande netwerken in de landbouwsector. De eigen organisaties, maar ook met LTO en NAJK is hierover al overlegd. Boerenperspectief mikt ook op regionale netwerken zoals Vruchtbare Kringloop Achterhoek.

'Het is nog even zoeken wie het moet doen. Wat belangrijk is, is dat het mensen zijn met gedegen kennis van de landbouw en het gebied. Voor een deel zijn die mensen al actief in de gebieden. Een deel moeten we opleiden', licht Datema toe.


Het initiatief is al onder de aandacht gebracht bij het ministerie van LNV. 'Al voor de zomer van 2022 hebben we aangekaart bij LNV dat er iets ontbreekt. Uiteindelijk waren ze het daarmee eens', zegt de voorzitter van BoerenNatuur. Het initiatief kreeg een kleine subsidie om het plan verder uit te werken.


Worstelen met overheid

Datema hoopt dat het ministerie van LNV zo snel mogelijk besluit dat een dergelijk initiatief er moet komen. Volgens hem is het soms wel worstelen met de overheid. 'Die ziet liever dat begeleiding onderdeel is van een regeling, maar het moet juist voorafgaan aan een regeling.'

Volgens de BoerenNatuur-voorzitter moet het een langjarig programma worden. Want sommige boeren besluiten binnen een jaar al over hun toekomst, voor anderen gaat dat pas over acht of tien jaar spelen. 'De steun moet er zijn als een boer een afweging moet maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer