Amerikaanse documentaire over transitie Nederlandse boer

De jonge Nederlandse boer Mark Venner is onderwerp van een nieuwe korte documentaire van het Amerikaanse onlinenieuwskanaal Voice of America (VOA).

Amerikaanse+documentaire+over+transitie+Nederlandse+boer
© VOA

Venner nam in 2019 de melkveehouderij van zijn familie in het Limburgse Baexem over en besloot deze na acht generaties om te bouwen tot een multifunctioneel boerenbedrijf waarin een voedselbos centraal staat. Daarmee wil hij zijn bedrijf toekomstbestendig maken.

De radicale verandering die hij doorvoerde, staat centraal in een korte film uit de wekelijkse serie 52 Documentary van VOA. De makers brengen ook de boerenprotesten in Nederland in beeld.


'We moeten veel ondergeschikter zijn aan de natuur', zegt Venner in de documentaire. Hij ervaart bij zijn collega's veel onbegrip over de transitie die hij doorvoert. 'Zodra je met een bedrijfsplan begint, zou je de vraag moeten stellen of je daarmee schade toebrengt aan de natuur. Als het antwoord 'ja' is, dan zou je er niet aan moeten beginnen.'

In januari was Venner te gast bij College Boer, de interviewserie die Nieuwe Oogst maakt in samenwerking met de HAS in Den Bosch. Kijk die aflevering hier terug.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer