Tweede Kamer debatteert over transitiefonds

De Tweede kamer debatteert woensdag met Stikstofminister Christianne van der Wal over de wet voor de instelling van het transitiefonds landelijk gebied en natuur. Uit het fonds van 24,3 miljard euro moeten de opgaven op het gebied van natuurherstel, stikstof, klimaat en water worden opgelost.

Tweede+Kamer+debatteert+over+transitiefonds
© Dirk Hol

Coalitiepartijen zien graag dat het geld snel beschikbaar komt zodat provincies ermee aan de slag kunnen. Maar oppositiepartijen kondigen al aan meer duidelijkheid te eisen. Moeten provincies nu 2035 hanteren als deadline of toch 2030? De uitkomst van die discussie is ook van belang voor de inzet van het fonds.

In het transitiefonds is tot 2030 ruim 1 miljard euro gereserveerd voor innovatie en managementmaatregelen. Voor het versterken van ondernemerschap en innovatie is voor die periode nog eens 1,4 miljard vrijgemaakt. In totaal is er zo'n 5 miljard euro beschikbaar voor blijvers en verduurzaming van de landbouw.


Het grootste deel van het transitiefonds – zo'n 17 miljard euro is beschikbaar voor de opkoop van boeren, het afwaarderen van grond nabij natuurgebieden en maatregelen gericht op het halen van de doelen voor de Kaderrichtlijn water (KRW).


Meer budget voor techniek

In het debat zal BBB naar verwachting pleiten voor een herschikking van het fonds. De partij wil dat er meer budget wordt vrijgemaakt voor de inzet van nieuwe technieken, bronmaatregelen en bedrijfsverplaatsing.

Ondanks dat BBB maar één zetel heeft in de Tweede Kamer kan de partij haar wensen best weleens vervuld zien. In de Eerste Kamer heeft ze straks zestien of zeventien zetels. De partij kan daarmee de coalitie aan een meerderheid helpen. Wel zal het kabinet dan akkoord moeten gaan met een verlenging van de stikstofdeadline naar 2035, een harde eis van BBB.

Overigens zijn de voorwaarden waaronder het kabinet het transitiefonds wil oprichten sterk veranderd. In 2020 bij de presentatie van het regeerakkoord was de rente op de kapitaalmarkt negatief. Maar die tijd van 'gratis geld' is voorbij. De rente voor een staatslening van tien jaar ligt momenteel rond de 2,8 procent.

Het debat zal naar verwachting de hele middag en avond duren. Hieronder kunt u het live volgen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer