Glastuinbouw moet stap extra doen voor klimaat

De glastuinbouwsector moet het gasverbruik verlagen door investeringen in energiebesparing en de uitstoot van CO2 verder terugdringen. Dat is een van de maatregelen uit het extra pakket van het kabinet om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

Glastuinbouw+moet+stap+extra+doen+voor+klimaat
© Cor de Kock

Klimaat- en energieminister Jetten heeft woensdagmiddag namens het kabinet een heel pakket maatregelen gepresenteerd. Dat pakket heeft betrekking op alle sectoren, ook buiten de landbouw. Het moet zorgen een extra uitstootvermindering van circa 22 megaton, waarmee de doelstelling van 55 tot 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 199 haalbaar wordt.


Voor de glastuinbouw moet het gasgebruik verlaagd worden door investeringen te doen in energiebesparing en over te stappen naar alternatieven voor warmte. Dat betekent dat er voor de glastuinbouw een extra besparingsopgave komt van 1Mton, zoals vorig jaar afgesproken met de sector in het Glastuinbouw Convenant.

Om deze reductie te bereiken komt er een individuele heffing en meer geld voor warmtenetten en energiebesparing. In het Klimaatfonds is 560 miljoen euro gereserveerd voor de glastuinbouw. Landbouwminister Piet Adema zegt in een reactie dat hij hier extra aandacht aan gaat geven ,'om ervoor te zorgen dat de energietransitie in deze sector echt kan plaatsvinden'.


Biobased bouwen stimuleren

Daarnaast maakt het kabinet 200 miljoen euro vrij om de toepassing van biobased bouwmaterialen in de bouw te ondersteunen. Dit is van belang voor de akkerbouw, omdat deze sector hiervoor de grondstoffen kan leveren.

Het kabinet kiest er voor om de huidige klimaatopgave voor de veehouderij en akkerbouw niet op te hogen in dit pakket. Voor deze sectoren komen extra maatregelen waarover afspraken worden gemaakt in het Landbouwakkoord. Het kabinet kiest voor één integrale aanpak waarbij de uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu, water en stikstof via het landbouwakkoord en het nationaal programma landelijk gebied (NPLG) worden geadresseerd. Hiermee moet de opgave van 5 megaton CO2-reductie in 2030 worden ingevuld.


Afzien van vleekstaks

Jetten maakt in het pakket geen melding van een consumptiebelasting op zuivel of vlees. In een ambtelijk adviesrapport kreegt het kabinet wel de suggestie om dit te overwegen. De opbrengst van deze belasting zou vervolgens kunnen worden gebruikt om de Nederlandse landbouwsector te helpen om verder te verduurzamen. Ook wordt in het advies voorgesteld om in Nederland minder koeien, varkens en kippen te gehouden. In de Tweede Kamer bleek al eerder geen meerderheid te zijn voor vleestaks. Het CPB toonde zich ook al kritisch op deze extra belasting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer