'Energie voor de toekomst'

Een nieuw voorstel werd afgelopen week toegevoegd aan de dikke stapel strategieën en plannen van de Europese Commissie: REPowerEU. De ambitie om snel over te gaan op een klimaatneutraal energiesysteem komt daarmee in een stroomversnelling.

%27Energie+voor+de+toekomst%27
© Dirk Hol

De toegenomen ambitie hangt samen met de ontwrichting van het energiesysteem sinds de inval van Rusland in Oekraïne. In maart besloten de Europese leiders daarom al dat de afhankelijkheid van Russische energie sneller moet worden afgebouwd.

De commissie heeft nu een voorstel gepresenteerd waarbij niet alleen invulling wordt gegeven aan deze afbouw, maar ook de transitie naar duurzame energie wordt versneld. Dit wil ze doen door energie te besparen, meer hernieuwbare energie te produceren en extra gas te importeren uit andere regio's.

De commissie geeft aan dat het besparen van energie het snelst en goedkoopst werkt. Dus: vaker met het openbaar vervoer, apparatuur optimaal gebruiken en de verwarming een graadje lager. Verder moet veel meer energie duurzaam worden opgewekt. De commissie wil dat we in de Europese Unie in 2030 45 procent hernieuwbare energie verbruiken. Er wordt onder andere nagedacht over een verplichting van zonnepanelen op nieuwbouw.

Verder wil de commissie de vergunningverlening voor zonnevelden en windmolens vergemakkelijken en de installatiecapaciteit voor warmtepompen vergroten. En ook waterstof gaat een belangrijke rol spelen, wat kolen, olie en gas moet vervangen in transport en industrie. Kernenergie? Daar wordt nauwelijks over gesproken.

Ten slotte wil de commissie vloeibaar gas uit andere regio's halen en meer biomethaan gebruiken. Biomethaan wordt gewonnen uit vergisting en stoot bij verbranding minder broeikasgassen uit dan traditioneel aardgas.

De commissie vindt het belangrijk dat biomethaan wordt gewonnen uit organisch afval, onder meer uit de land- en bosbouw. Zo moeten negatieve effecten op landgebruik en voedselzekerheid worden voorkomen. Wellicht is dit een kans voor agrariërs. Het lijkt er immers niet op dat de rust op de energiemarkt snel terugkeert.

De nieuwe ideeën van de commissie kosten zo'n 300 miljard euro. Voor de financiering wordt onder andere met een schuin oog naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid gekeken. Lidstaten mogen 12,5 procent van het geld voor plattelandsbeleid inzetten om de productie van biomethaan of duurzame energie te versnellen, of om boeren te ondersteunen bij het verminderen van het gebruik van kunstmest. Een kwestie van vestzak-broekzak dus. Uiteraard wel met extra regels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer