Rapport: elektriciteitssysteem moet in 2035 klimaatneutraal zijn

Het Nederlandse elektriciteitssysteem zou in 2035 al klimaatneutraal moeten zijn om de klimaatdoelen te halen, signaleert het Expertteam Energiesysteem 2050. Daarom moeten de huidige arbeidstekorten en tekorten aan materiaal snel worden opgelost, meldt het team in een tussentijdse conclusie aan klimaatminister Rob Jetten (D66).

Rapport%3A+elektriciteitssysteem+moet+in+2035+klimaatneutraal+zijn
© Dirk Hol

'Schaarste is een groot probleem', geeft voorzitter van het expertteam Bernard ter Haar aan. 'Nederland heeft een enorme krapte op de arbeidsmarkt die nu al tot vertraging leidt. Ook de benodigde ruimte voor de productie en het transport van duurzame energie staan onder druk.' Bovendien ziet hij dat in beperkte mate benodigde materialen en grondstoffen beschikbaar zijn.

'Het is onvermijdelijk dat we in onze economie en de samenleving de komende decennia broeikasgassen blijven uitstoten. Die uitstoot moeten we compenseren', zegt Ter Haar. Met klimaatneutraliteit gaat het erom dat de CO2 die nog wordt uitgestoten, in elk geval wordt opgevangen en opgeslagen. Naast het elektriciteitssysteem zou het volledige energiesysteem in 2040 klimaatneutraal moeten zijn.


Rotterdamse haven

Volgens het expertteam moet de Nederlandse overheid een regierol nemen om de doelen te halen. Het team stelt dat de structuur van de economie de transitie moeilijker maakt, bijvoorbeeld door de industrie en de Rotterdamse haven die verantwoordelijk zijn voor veel uitstoot. In de transitie hoeft de overheid minder bang te zijn als bedrijven verdwijnen, stelt het expertteam. 'Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de tekorten aan arbeidsplekken voor het bouwen aan het nieuwe energiesysteem oplossen', aldus Ter Haar.

Draagvlak en gedragsverandering bij mensen zijn volgens het team cruciaal. 'Want hoe lager de energievraag is, hoe beter de doelen kunnen worden bereikt.' Ter Haar zegt dat rechtvaardigheid belangrijk is voor het draagvlak in de maatschappij. Hij ziet dat het logisch zou zijn om jongeren een zwaardere stem te geven dan ouderen. 'Alle kosten van de transitie naar de toekomstige generaties overhevelen is niet fair.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer