Gewastelers zoeken oplossingen in nieuwe energie

Symposium 'Nieuwe Energie' zet in op oplossingen om akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

Gewastelers+zoeken+oplossingen+in+nieuwe+energie
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

'Niet alleen kijken naar problemen, maar vooral in gesprek gaan over oplossingen', schrijft LTO Nederland-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente als organisator in de uitnodiging voor symposium 'Nieuwe Energie'. Deze bijeenkomst wordt vrijdagmiddag 10 juni gehouden op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Aanmelden kan via de website van LTO Nederland.

'Op het gebied van energie en klimaat staat de landbouw voor grote uitdagingen', zegt LTO-bestuurder en lid van de vakgroep Klaas Schenk. 'Volgens de Green Deal moeten we het gebruik van kunstmest verregaand terugdringen en ook verder werken aan het klimaatneutraal maken van onze sectoren. Dit symposium is vooral bedoeld om de bezoekers handvatten te geven.'


Productie kunstmest op eigen erf

Het programma omvat onder meer inleidingen over het decentraal produceren van kunstmest op het eigen erf en het zoeken naar oplossingen voor het overschot aan energie dat op bedrijfsniveau kan worden opgewekt. 'Wageningen University & Research behandelt de mogelijkheden van het opslaan van energie in waterstof en ook hoe vanuit waterstof kunstmest kan worden gemaakt', geeft Schenk aan.

Managers van meststoffenfabrikant Yara en het bedrijf VitalFluid behandelen specifieke producten die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de open teelten. Yara is bezig met de ontwikkeling van meststoffen waarvan de productie minder energie vraagt. VitalFluid brengt plasma geactiveerd water op de markt. Dat is een product dat gemaakt wordt uit water, lucht en elektriciteit en gebruikt kan worden als ontsmettingsmiddel en als natuurlijke nitraatmeststof.


Afscheid Jaap van Wenum

Aansluitend op het thema nieuwe energie wil de LTO Nederland-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente het symposium ook gebruiken om nieuwe bestuurders en medewerkers voor te stellen. Tegelijk wordt ook afscheid genomen van Jaap van Wenum.

De oud-voorzitter van de vakgroep heeft hij op 1 april de voorzittershamer overgedragen aan Tineke de Vries. De nieuwe sectorspecialisten die zich voor de LTO-leden inzetten voor de akkerbouw en vollegrondsgroente zijn Arjen Brak en Evelien Drenth.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer