Limburgse akkerbouwer: 'Lastig voorjaar, maar bieten zitten erin'

Akkerbouwer Emile Steins in het Limburgse Hulsberg maakte vrijdag het zaaibed klaar voor de teelt van suikerbieten op een perceel in Margraten. Loonbedrijf Timmers vertrouwde voor hem het bietenzaad zaterdag aan de grond toe. 'De grond viel mooi dankzij de goede structuur', constateert Steins.

Limburgse+akkerbouwer%3A+%27Lastig+voorjaar%2C+maar+bieten+zitten+erin%27
© Twan Wiermans

Bij het land klaarleggen hing de akkerbouwer voor in de fronthef van de trekker een volveldsfrees. Achter de trekker koppelde hij een rotorkopeg aan. Vóór de rotorkopeg trok een woelpoot tot 30 centimeter diepte de grond los. 'Het zaaibed ligt in één werkgang mooi vlak', vindt Steins. Voorafgaand aan de zaaibedbereiding ploegde hij het land met een ecoploeg. Hierdoor blijft de organische stof meer boven in de bouwvoor.

De ondernemer is te spreken over het land klaarleggen en de zaai. 'Door de vorst deze winter is de lössgrond goed verweerd en de structuur prachtig.' Loonwerker Timmers zaaide zaterdag op het perceel in Margraten 4 hectare suikerbieten. De overige 16 hectare van Steins gingen op diezelfde dag de grond in.


Loonbedrijf Timmers in Schimmert zaaide zaterdag suikerbieten op een perceel van akkerbouwbedrijf Steins.
Loonbedrijf Timmers in Schimmert zaaide zaterdag suikerbieten op een perceel van akkerbouwbedrijf Steins. © Twan Wiermans

Steins: 'Het liefst zaai ik de bieten rond de eerste week van april. Dit jaar zijn we dus drie weken later. Iedere week later is 5 procent opbrengstverlies', betoogt hij. Vorig jaar zat het bietenzaad op het Limburgse bedrijf al op 18 maart in de grond. 'Maar het komt goed. Als het nu te hard opdroogt, kunnen we de wiedeg uit de schuur halen om de eventuele korst te breken. Lössgrond is immers slempgevoelig.' De akkerbouwer koos voor de rassen Smart Liesa KWS en Smart Imma KWS.

Iedere week later zaaien is 5 procent opbrengstverlies

Emile Steins, akkerbouwer in Hulsberg

Moeilijk plannen

Steins vindt een dergelijk nat voorjaar als dit jaar vooral lastig omdat het moeilijk plannen is. 'Het is een kwestie van risico's afwegen. Wanneer ga ik het land klaarleggen? Durf ik het aan om te zaaien met het risico dat we daarna een droge periode krijgen? Zo is ieder jaar weer anders.' Hij schat in dat in Zuid-Limburg nu pas 10 tot 20 procent van het zaaiwerk van bieten en uien klaar is.


Akkerbouwbedrijf Steins verbouwt in en rondom Hulsberg 20 hectare suikerbieten, 40 hectare zaaiuien en 18 hectare wintertarwe. Voor de rest verhuurt het bedrijf ongeveer 18 hectare land voor de aardappelteelt. Emile Steins runt het bedrijf samen met zijn vrouw en zoons Sander en Frank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer