'Boer kiest opnieuw voor politieke nieuwkomer'

Het ziet er opnieuw naar uit dat de aanstaande verkiezingen een verlies betekenen voor de gevestigde middenpartijen. Net als vier jaar geleden lijkt het erop dat een politieke nieuwkomer de verkiezingsuitslag gaat domineren.

%27Boer+kiest+opnieuw+voor+politieke+nieuwkomer%27
© Dirk Hol

In 2019 schudde Forum voor Democratie (FvD) het politieke landschap in de provincies flink op. Ook onder boeren en tuinders was FvD de grootste politieke partij. Ze wist zich bij de vorige provinciale verkiezingen populair te maken door zich fel te kanten tegen klimaatwetten en inmenging van Brussel en door te pleiten voor een strenger immigratiebeleid.

Nu, vier jaar later, is het BoerBurgerBeweging (BBB) die de stem van de boeren en tuinders naar zich toe weet te trekken. En opnieuw ziet het ernaar uit dat de regeringspartijen – het traditionele midden – verliezen.

Deze provinciale verkiezingen worden nu al de belangrijkste ooit genoemd. Dat blijkt ook uit de verwachte opkomst, die vier jaar geleden ook al hoger was dan de jaren ervoor.

Deze verkiezing wordt nu al de belangrijkste ooit genoemd

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Belangrijke thema's die de verkiezingen nu domineren zijn de stikstofaanpak en het boerenperspectief. De angst onder boeren en tuinders is groot. Met argusogen volgen zij het voorgenomen kabinetsbeleid en ze vrezen voor hun bestaansrecht. Hun hoop was vier jaar terug gevestigd op FvD die het beleid een ruk naar rechts had moeten geven. Nu wordt dat verwacht van BBB.


De verkiezingen gaan over hoe Nederland van het stikstofslot afkomt en het tempo van verduurzaming. Maar ze gaan vooral over de inrichting van Nederland. Hoe dominant mag de natuur zijn bij de herinrichting van het buitengebied? Het verdeelt de politiek en dus ook de kiezer.

Het formeren van provinciebesturen zal met de verwachte uitkomsten, maatschappelijke verdeeldheid en verschuiving naar de politieke flanken nog lastiger worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer