'En nu is Nederland vrijwel onbestuurbaar'

Woensdag 15 maart heeft de kiezer besloten dat Nederland vrijwel onbestuurbaar wordt. Het formeren van nieuwe provinciebesturen zal in de meeste regio's een hels en langdurig karwei worden. Diverse partijen hebben elkaar namelijk al vooraf uitgesloten of hun breekpunten op tafel gelegd.

%27En+nu+is+Nederland+vrijwel+onbestuurbaar%27
© Dirk Hol

De politieke vernieuwing, ook volop in de provincies aanwezig, resulteert in een tombola van kleine politieke partijen. Twintig provinciale partijen die meedongen naar de stem van de kiezers zijn geen uitzondering.

Bovendien is het risico op kinderziektes en bestuurlijk gedoe bij politieke nieuwkomers groot. Besturen en politiek zijn immers een vak. Die nieuwe politieke bestuurders moeten zich eerst nog maar bewijzen. Het maakt Nederland niet beter bestuurbaar.

Kijkend naar de verkiezingsuitslag maakt dat ik niet alleen denk dat de provincies moeilijker te besturen worden, maar ook Nederland in zijn geheel. Als gevolg van de Provinciale Statenverkiezingen verandert ook de samenstelling van de Eerste Kamer.

De agrarische sector moet zelf de uitweg zien te vinden

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De regeringsgezinde meerderheid in de Eerste Kamer is kleiner geworden. Dat betekent dat wetten die de Tweede Kamer maakt, niet of nauwelijks nog worden goedgekeurd door de senaat. En dat in een tijd waarin over tig ingewikkelde bestuurlijke dilemma's besluiten moeten worden genomen en het liefst nog rap ook.

Veel van deze dilemma's raken direct of indirect de agrarische sector. Helaas is van de politiek niet veel meer te verwachten, niet provinciaal en ook niet landelijk. De agrarische sector moet daarom zelf de uitweg zien te vinden, de samenwerking aangaan, samen zoeken naar werkbare oplossingen, het voortouw nemen en de knopen doorhakken om vooruit te komen. Misschien is dat niet eens zo erg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer