'Kabinet zit klem tussen Brussel en BBB'

De uitkoop van piekbelasters nabij Natura 2000-gebieden dreigt te stranden op Brusselse scepsis over de invloed van de nieuwe provinciebesturen. Het kabinet zit klem tussen Brussel en de provincies.

%27Kabinet+zit+klem+tussen+Brussel+en+BBB%27
© Dirk Hol

Het toch al moeizame stikstofbeleid is in een politiek vacuüm beland. Brussel is bang dat met de winst van BBB in de provincies, het halen van de milieudoelen verder uit beeld raakt. Hierdoor komt de eerste stap om uit de stikstofcrisis te komen met de cruciale aanpak van circa drieduizend piekbelasters niet van de grond. Een aanpak in lijn met Johan Remkes, die iedereen toen nog omarmde. Deze maand zouden de regelingen online moeten komen.

Het kabinet durft niet door te pakken en wacht af tot helder is wat de provincies willen. De landelijke overheid heeft de provincies nodig voor de uitvoering van de regels. Tegelijkertijd is de Europese Commissie bang dat de nieuwe BBB-provinciebesturen de voorwaarden van de staatssteunregeling niet accepteren.

BBB duwt die verantwoordelijkheid vooralsnog van zich af. Zij vindt dat het kabinet aan zet is. Tegelijkertijd twijfelt de partij openlijk of die stikstofaanpak wel echt nodig is en ze vermoedt meer ruimte voor natuurherstel in Brussel. Daarbij gaat het niet enkel over de deadline van 2030 en onteigening. Het gaat over meer dan dat. BBB heeft immers al gesuggereerd terug te willen naar de tekentafel.

Het toch al moeizame stikstofbeleid is in een politiek vacuüm beland

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Ondertussen zijn de provincies boos dat er geen duidelijkheid komt, ze zeggen zo snel mogelijk aan de slag te willen. Wie gaat nu uiteindelijk de verantwoordelijkheid nemen? Het kabinet kan alleen verder met steun van de provincies. Het zou daarom goed zijn als het kabinet snel met BBB zaken kan doen. Want alleen samen lossen we de problemen op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer