Bewustwording staat centraal tijdens Nationale Aardappelrooidag

Consumenten kunnen op zaterdag 3 september bij telers in het hele land aardappelen rooien en meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt met de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag mensen dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen.

Bewustwording+staat+centraal+tijdens+Nationale+Aardappelrooidag
© Nederlandse Aardappel Organisatie

Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 31 procent van de Nederlanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 58 procent nog niet eerder op een aardappelboerderij. 48 procent kan zelfs geen aardappelplant herkennen. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen.

'Het belangrijkste dat we met deze dag willen bereiken, is bewustzijn creëren bij de consument over de lage impact van de aardappel op het milieu, de veelzijdigheid van de aardappel in gerechten en het oer-Hollandse karakter', zegt directeur Dick Hylkema van de NAO.


Duurzaam

Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied goed doet: slechts 15 procent omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappelen een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik, stelt de NAO. Bij duurzaam koken vindt 71 procent van de consumenten het vooral belangrijk dat producten worden geproduceerd in Nederland.

De NAO grijpt de Nationale Aardappelrooidag ook aan om de aandacht te vestigen op verschillende innovaties op duurzaamheidsgebied in de sector, zoals nieuwe rassen, zuinigere machines en transport en het stimuleren van biodiversiteit. De locaties waar telers meedoen, liggen in het Flevolandse Emmeloord, het Zuid-Hollandse Zwartewaal, Herkingen en Numansdorp, het Groningse Zijldijk en het Noord-Brabantse Zevenbergen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer