Bestuur Haarlemmermeer stemt in met Park21

Het gemeentebestuur van de Haarlemmermeer heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor Park21. Het plan voor een park met een oppervlakte van zo'n 1.000 hectare wordt binnenkort voorgelegd aan de raad.

Bestuur+Haarlemmermeer+stemt+in+met+Park21
© Park 21

De eerste ideeën voor de aanleg van een metropolitaans parklandschap dateren van 1997. LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer heeft zich altijd kritisch uitgelaten over de plannen, die ten koste gaan van het landbouwareaal. Ook twijfelt de organisatie of er voldoende middelen zijn om de hoge ambities waar te maken.

Voorzitter Peter Könst van LTO Noord Haarlemmermeer zegt enigszins verrast te zijn door de voortvarendheid waarmee de gemeente nu ineens lijkt door te pakken. 'We wachten met onze reactie op de plannen, totdat we de officiële stukken binnen hebben. Pas dan kunnen we beoordelen wat er met de zienswijzen is gebeurd die wij op het ontwerp hebben ingediend.'


Donderdag 19 januari zijn de raadsleden ingelicht over het bestemmingsplan. CDA-wethouder Mariëtte Sedee, met onder meer grootschalig groen & recreatie in haar portefeuille, spreekt van een mijlpaal voor de gemeente. 'Als de raad zijn akkoord geeft, kunnen we daadwerkelijk aan de slag met het aanleggen van het park.'

Haarlemmermeer is volop in ontwikkeling en het inwonertal blijft nog groeien tot 2040, constateert Sedee. In het kader van de Vinex-opgave zijn er in totaal 15.000 nieuwe woningen gepland. 'Dat vraagt om actie, om straks iedereen ruimte te kunnen bieden voor wonen en vrije tijd.'


Pioniersgeest

In Park21 moeten groen, biodiversiteit, recreatie, klimaatadaptatie en ondernemen samenkomen, zo stelt de gemeente. Naast een evenemententerrein wordt er onder meer ook veel groen ontwikkeld, een waterbekken ingericht en een bos aangelegd. 'Het park sluit daarmee aan bij de pioniersgeest van Haarlemmermeer,' stelt Sedee.

De gemeente heeft volgens de wethouder een rijke traditie in het aanpassen van haar leefgebied aan de eisen die het klimaat stelt. 'Ook nu houden we rekening met milieu, water, landbouw en natuur. Zodoende ontstaat er ook voldoende cohesie voor alle nieuwe inwoners.'


Uitnodigende buitenruimte

Ondernemers met plannen voor duurzame landbouw of recreatie kunnen hier aan de slag, stelt de gemeente. Te denken valt aan kleinschalige campings, bed and breakfasts, boerderijwinkels en kinderdagverblijven. Sedee: 'Dus wel vanuit de gedachte dat de buitenruimte voldoende uitnodigend moet worden voor inwoners om hiernaartoe te komen en elkaar te ontmoeten.'

Naar verwachting stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast in maart. Volgens de planning is de aanleg van het park in 2040 klaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer