LTO Noord wil kaarten open voor Park21

LTO Noord Haarlemmermeer is bezorgd over de trage ontwikkeling van Park21. Volgens de organisatie speelt de gemeente nog te weinig open kaart om daadwerkelijk tot aanleg van een samenhangend landschapspark te komen.

LTO+Noord+wil+kaarten+open+voor+Park21
© Park 21

De gemeente Haarlemmermeer schreef onlangs de 'Voortgangsrapportage 2016/2017', die donderdag 20 juni met de raadsleden wordt besproken. In de nota staan de vorderingen van de afgelopen jaren vermeld, als ook het plan van aanpak voor de uitvoering van de aanleg.

Die gaat LTO Noord niet ver genoeg. 'Want intussen blijven de betrokken ondernemers in onzekerheid zitten,' stelt afdelingsvoorzitter Ton van Schie. Hij heeft al herhaaldelijk aangedrongen op meer duidelijkheid.
Die kan volgens hem worden verkregen met de inzet van het instrument vrijwillige kavelruil, om zo de ruimtelijke ontwikkeling in het plangebied vlot te trekken. 'Net als een volledige schadeloosstelling voor ondernemers die ruimte willen maken.'

Organisch

Volgens wethouder Ruimtelijke ordening John Nederstigt is dat een kwestie van tijd. 'Dit proces startte met een masterplan, waarbij de gemeente de regie had. Om diverse redenen is dat gaandeweg omgebogen naar een meer gezamenlijke aanpak, waarbij de markt zijn werk doet. Dat is meer een organisch geheel, waarbij wij vooral gunstige voorwaarden scheppen.'

Tot nu toe is het nog nauwelijks tot concrete uitvoering gekomen, stelt Van Schie vast. 'Met uitzondering van Parkenland en het honkbalstadion is er nog niets van de grond gekomen. Intussen blijven de plannen van Park21 wel boven de markt hangen. Die onzekerheid werpt een schaduw over het economisch perspectief.

Extra kansen'

Nederstigt bestrijdt dat laatste. Hij vindt dat Park21 juist extra kansen biedt voor agrariërs. 'De marges op pure primaire productie worden kleiner. Voor een goed rendement is schaalvergroting de enige weg. Hier midden in de Randstad wordt dat steeds lastiger. Juist vormen van verbreding bieden dan een duurzame economische oplossing. Let wel: dat alles op basis van vrijwilligheid.'

Van Schie blijft het teleurstellend vinden dat nog steeds geen duidelijkheid is over welke percelen het college onder welke voorwaarden wil inzetten voor Park21. 'Gemeente, maar ook de provincie hebben grondposities. Een kavelruil heeft pas kans van slagen als partijen hun kaarten open op tafel leggen. Dat maakt het vinden van een oplossing voor deze complexe puzzel een stuk eenvoudiger.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer