Minister Van der Wal legt sommatie Greenpeace naast zich neer

Stikstofminister Christianne van der Wal neemt de sommatie die Greenpeace in februari aan haar en landbouwminister Piet Adema verstuurde 'uiterst serieus', maar blijft desondanks volharden in de gekozen aanpak van het stikstofprobleem.

Minister+Van+der+Wal+legt+sommatie+Greenpeace+naast+zich+neer
© Dirk Hol

Dat laat Van der Wal weten in een reactie op de sommatie van Greenpeace. Volgens haar en het kabinet wordt met de huidige aanpak ook voldaan aan de Europese verplichtingen die uit de Vogel- en Habitatrichtlijn voortvloeien.

In februari maakte Greenpeace bekend naar de rechter te stappen als het kabinet geen harde toezeggingen zou doen om met maatregelen te komen die de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden drastisch verminderen. De organisatie vindt dat de overheid te weinig doet aan natuurherstel als de stikstofneerslag niet voor eind 2025 drastisch naar beneden gaat.


De kabinetsplannen die er nu liggen, zijn volgens Greenpeace ontoereikend. Zo vindt de organisatie de piekbelastersaanpak veel te vrijblijvend. Volgens Greenpeace voldoet de Nederlandse Staat niet aan de Europese verplichtingen om verslechtering van de meest kwetsbare Natura 2000-gebieden te voorkomen. Greenpeace vordert daarbij dat al deze meest kwetsbare habitats voor eind 2025 onder de kritische depositiewaarde moeten worden gebracht.


Korte termijn

Van der Wal stelt dat de piekbelastersaanpak die verder wordt uitgewerkt, effect zal hebben op relatief korte termijn. 'Door de gerichte aanpak met een aantal deelnemende bedrijven kan toch een grote stap worden gezet in het wegnemen van overbelasting. Dit vraagt veel van de desbetreffende ondernemers, die ook tijd nodig hebben om hierover een afweging te maken: reden waarom het kabinet hecht aan een zorgvuldige uitwerking van deze aanpak', legt de minister uit.

Bovendien komt de piekbelastersaanpak niet in plaats van bestaande opkoopregelingen en andere maatwerkoplossingen, zegt Van der Wal. De piekbelastersaanpak beoogt een versterking en versnelling van het totale beleid voor de reductie van stikstofdepositie.

Concluderend schrijft Van der Wal dat ze het tijdpad dat Greenpeace schetst, 'op gespannen voet staat met de noodzaak om de transitie van het landelijk gebied op een verantwoordelijke manier, met oog voor de menselijke maat, uit te rollen'. Dat neemt niet weg dat de opgave groot is, geeft de minister toe. 'Maar ik heb vertrouwen in de aanpak zoals die nu wordt neergezet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer