Van der Wal: 'Meer naar tussenstationnetjes kijken'

Stikstofminister Christianne van der Wal vindt de ijkmomenten in 2025 en 2028 over de voortgang van de stikstofaanpak belangrijker dan het jaartal 2030 waarover de politieke controverse zo is opgelopen.

Van+der+Wal%3A+%27Meer+naar+tussenstationnetjes+kijken%27
© Dirk Hol

Als het op die ijkmomenten 'de goede kant opgaat met de natuur, is die 2030 steeds minder relevant', zegt Van der Wal tegen de NOS. Ze noemt de 'tussenstationnetjes' in de stikstofaanpak belangrijker dan het 'eindstation'.

Met deze lijn volgt de minister een advies uit het rapport van Johan Remkes. Hij zei dat tijdens de ijkmomenten moet worden bekeken of halvering van de stikstofuitstoot in 2030 overal haalbaar is of dat er in bepaalde gebieden meer ruimte moeten worden geboden.


Tussenpauze kabinet

Dat Van der Wal af wil van de discussie over het jaartal 2030 moet worden gezien in de tussenpauze die het kabinet heeft ingelast. De coalitie is door de verkiezingsuitslag en de grote winst van de BoerBurgerBeweging daarbij aan het wankelen gebracht.


Op verzoek van het CDA is een tussenoplossing gevonden in het tijdelijk pauzeren van de nieuwe stikstofwet – waarin onder meer de vervroeging naar 2030 wordt geregeld – totdat er meer duidelijkheid is over de richting die de nieuwe provinciebesturen op gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer