Tweede Kamer roept ministers op matje om voortgang gebiedsproces

De Tweede Kamer wil van de ministers Adema en Van der Wal weten hoe het staat met de voortgang van de gebiedsplannen in de provincies. De politici zijn bezorgd over de voortgang van het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Tweede+Kamer+roept+ministers+op+matje+om+voortgang+gebiedsproces
© Dirk Hol

Aanleiding voor deze vraag zijn volgens BBB-Kamerlid Caroline van der Plas 'geluiden vanuit de provincie die aangeven dat 1 juli niet haalbaar is'. De zorg werd breed gedeeld in de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Daarop heeft de commissie gevraagd of minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit binnen een week een brief kunnen sturen waarin zij de stand van zaken weergeven. Aansluitend wil de Tweede Kamer een schriftelijk overleg met de ministers.


De gebiedsprocessen moeten dit jaar een grote rol gaan spelen in het oplossen van het stikstofprobleem. De provincies moeten voor 1 juli al de plannen voor het herstel van de eigen Natura 2000-gebieden inleveren bij Van der Wal, die de regie voert op het Nationaal Programma Landelijk Gebied waarvan de gebiedsprocessen deel uitmaken.


Landbouwakkoord

De Tweede Kamerleden zijn ook benieuwd naar de voortgang van de gesprekken over het Landbouwakkoord. Dit wordt in de brief opgenomen. Het Landbouwakkoord is bedoeld om langjarig perspectief aan de agrarische sector te bieden. Om dit akkoord op te stellen, voert het kabinet met de betrokken organisaties overleg.

Onder meer LTO Nederland heeft harde eisen gesteld aan het Landbouwakkoord. Ook Agractie formuleerde al een aantal breekpunten. De Dutch Dairymen Board (DDB) heeft deze week per direct de sectortafel melkvee- en kalverhouderij verlaten omdat de organisatie geen vertrouwen meer heeft in het akkoord.

Adema gaf deze week aan dat gesprekken die moeten leiden tot een Landbouwakkoord 'inhoudelijk scherper' worden nu het voorgenomen moment om deze af te sluiten nadert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer