Kabinet rekent op ruime vrijwillige deelname stikstofregelingen

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) rekent erop dat ongeveer 10.000 veehouders zullen overwegen gebruik te maken van vrijwillige regelingen voor extensiveren, verplaatsen, innoveren of stoppen. Dat heeft de bewindsvrouw donderdagavond gezegd tijdens een debat over stikstof en de gebiedsaanpak.

Kabinet+rekent+op+ruime+vrijwillige+deelname+stikstofregelingen
© Dirk Hol

Het is de bedoeling dat boeren in april zelf op een website kijken van welke regelingen zij op basis van hun bedrijfsgegevens gebruik kunnen maken. Als zij een van de 3000 zogeheten piekbelaster zijn, dan kunnen ze onder meer gebruik maken van de LBV+-regeling. Dat is een bedrijfsbeëindigingsregeling die financieel het aantrekkelijkst is, maar slechts een beperkte tijd wordt aangeboden.


Voor niet-piekbelasters biedt het kabinet andere regelingen aan die ondersteunen bij extensiveren, innoveren, verplaatsen of stoppen. De exacte inhoud van de regelingen is nog niet bekend gemaakt. Daarvoor moet de Europese Commissie zijn fiat nog geven. Dat laatste wordt ook in april verwacht.


Snelheid

Van de Wal geeft de voorkeur aan vrijwilligheid. De minister stelt dat dit sneller gaat dan het aanspannen van juridische procedures die horen bij een 'dwingend instrumentarium'. Toch houdt ze vast aan deze stok achter de deur. Als de vrijwillige aanmeldingen onvoldoende stikstofruimte opleveren, zal de overheid boerenbedrijven gedwongen opkopen. Dat zal niet dit jaar plaatsvinden, aangezien pas in december het net wordt opgehaaldvoor het resultaat van de vrijwillige regelingen.


Voor sommige partijen, zoals D66, GroenLinks en PvdD gaat de stikstofreductie en daarmee het natuurherstel niet snel genoeg. Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) stelde voor om op een eerder tijdstip te bekijken of er voldoende voortgang in het proces zit.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer