Sering is vooral in trek bij feesten en evenementen

Van oudsher groeit de sering als trekheester op de Noord-Hollandse Westeinderplassen. Seringenkweker Jan ten Hoeve heeft zo'n 25 soorten in het assortiment, die hij van half december tot half april als snijbloem verkoopt via de veilingklok.

Sering+is+vooral+in+trek+bij+feesten+en+evenementen
© Henk Bouwman

Jan ten Hoeve is eigenaar van kwekerij De Seringen Specialist in het Noord-Hollandse Aalsmeer. Hij zegt dat de teelt van seringen als trekheester in Nederland van oudsher alleen plaatsvindt op akkers in de nabijgelegen Westeinderplassen. Deze omgeving biedt een goede waterhuishouding, met veengrond die licht en luchtig is en zorgt voor een mooie wortelstructuur. 'Vroeger waren hier veertig tot vijftig seringenkwekers. Daar zijn er nu nog tien van over.'

Vanaf eind november gaat de helft van de struiken met een intacte kluit naar de warme kas. Daar brengt de kweker de seringentakken van half december tot eind april in drie weken tot bloei. De afgesneden takken verkoopt hij als snijbloem. Ten Hoeve forceert de bloei van een struik slechts één keer in de twee jaar, omdat deze na het leegknippen moet herstellen. 'Dat vergt energie. Daarom planten we de struiken in het voorjaar terug, zodat de kluit kan vastgroeien en zich van eind mei tot eind augustus het jaar erop nieuwe takken en bloemknoppen kunnen vormen.'


Meer dan honderd jaar

Een loonbedrijf diept voor het terugplaatsen een nieuwe laag bagger op uit het water en brengt die aan op de akkers. Met een gezonde kluit kunnen de struiken meer dan honderd jaar oud worden, al duurt het zes tot acht jaar voordat een jonge struik zijn eerste bloeiende takken kan leveren.

De overheid zou de prijs van groene stroom los moeten koppelen van die van aardgas

Jan ten Hoeve, eigenaar De Seringen Specialist in Aalsmeer

De rond 1890 opgerichte kwekerij was oorspronkelijk een potplanten- en trekheesterbedrijf met onder andere cyclamen, primula, geranium, hortensia en buxus. De sering was een bijproduct. Om niet mee te hoeven gaan in de schaalvergroting, heeft Ten Hoeve er in 2000 voor gekozen om alleen nog seringen als snijbloem te telen.


Symbiose

'Om de teelthandelingen te verrichten, gaan we met de boot naar de akkers. Ik houd van de symbiose tussen mens en natuur en voel me vrij als ik op het water tuf. Maar het is wel een arbeidsintensieve teelt', benadrukt de kweker.


Jan ten Hoeve: 'Op het water voel ik mij vrij.'
Jan ten Hoeve: 'Op het water voel ik mij vrij.' © Henk Bouwman

Ten Hoeve heeft zo'n 25 soorten in zijn assortiment. Van enkele daarvan, zoals de crèmekleurige Primerose, is hij de enige kweker, waardoor deze over het algemeen een goede prijs opbrengt. De meeste seringentakken verkoopt de kwekerij in bossen van tien via de veilingklok.


De snijbloemen gaan in bossen van tien naar de veiling.
De snijbloemen gaan in bossen van tien naar de veiling. © Henk Bouwman

'Er zijn wereldwijd genoeg mensen die voldoende te besteden hebben en de seringen als versiering gebruiken bij grote feesten en evenementen', laat Ten Hoeve weten. In totaal produceert De Seringen Specialist jaarlijks zo'n 300.000 takken, waarbij iedere struik minimaal tien takken oplevert.

Bij de teelt worden groene stroom en zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Met bosmaaiers op accu's verwijdert Ten Hoeve zoveel mogelijk onkruid. Om de kluiten in de winter schoon te krijgen, spuit hij elk perceel eenmaal per jaar met een van de nog toegestane middelen.De seringenkweker heeft twee vaste medewerkers in dienst. Via uitzendbureau Abflexkracht huurt hij in het voorjaar een plantploeg van twee mensen in. Dat is de drukste tijd van het jaar door het tegelijkertijd oogsten en terugzetten van de struiken op de akkers.


Cascadesysteem

De kassen zijn onderverdeeld in acht afdelingen, met een cascadesysteem van vijf kleine gasketels voor de verwarming. Tot nu toe heeft de kweker zich nog geen zorgen hoeven maken over de hoge gasprijzen, omdat zijn contract nog één jaar vastligt. 'Ik verbaas mij er wel over dat de politiek het zover heeft laten komen dat een gecreëerde schaarste de huishoudboekjes van belastingbetalende burgers en bedrijven om zeep helpt. Ik hoop dat de overheid voor de toekomst inziet dat de prijs van groene stroom losgekoppeld moet worden van die van aardgas.'

De Seringen Specialist was een van de eerste kwekerijen in de pilotgroep voor MPS-milieuregistratie door bloemenveiling Royal FloraHolland.


Nicheproducten

Minder blij is Ten Hoeve met het digitale platform Floriday. 'Royal FloraHolland richt zich vooral op de 'bloemenfabrieken', terwijl ik een wereldwijd uniek, klein en schoon product heb waarin geen kostprijsverlaging door schaalvergroting mogelijk is. Dat Royal FloraHolland hét platform voor de wereldwijde bloemenhandel wil zijn, vind ik prima. Maar daarvoor heb je wel kleine kwekers met nicheproducten nodig, die de kosten voor bijvoorbeeld software minder goed kunnen dragen.'

Ten Hoeve blijft trots op zijn product. Hij benadrukt dat het voor een lang vaasleven het beste is om de stelen schuin af te snijden en precies genoeg snijbloemenvoedsel in een schone vaas te doen. 'Bij te veel voedsel verbranden de bloemen en bij te weinig ontstaan er te veel bacteriën in de vaas door het ontbreken van voldoende bacterieremmers.'


Jan ten Hoeve, seringenkweker in Aalsmeer
Jan ten Hoeve, seringenkweker in Aalsmeer © Henk Bouwman


Bedrijfsgegevens

Jan ten Hoeve (53) is seringenkweker in het Noord-Hollandse Aalsmeer. De akkers van het bedrijf op de Noord-Hollandse Westeinderplassen beslaan 4 hectare en de kassen zijn 2.000 vierkante meter groot. In totaal staan er ongeveer 50.000 seringenstruiken op de kwekerij, binnen en buiten, per soort tussen de honderd en vijfduizend stuks.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer