Extra veildag terug te zien in veilingomzet FloraHolland

De veilingomzet voor de categorie Tuinplanten bij Royal FloraHolland valt januari dit jaar 2,2 procent hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Eenzelfde groei in de veilingomzet is zichtbaar in de categorie Snijbloemen. Volgens woordvoerder Michel komen de plussen door een extra veildag in januari 2023.

Extra+veildag+terug+te+zien+in+veilingomzet+FloraHolland
© Royal FloraHolland

Het aantal geveilde tuinplanten steeg in januari 24,8 procent, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Daarbij springen Skimmia (+136,9 procent), Dianthus (+62,8 procent) en decoratiemateriaal (+49,8 procent) het meest in het oog. Qua omzet stegen deze drie productgroepen respectievelijk 128, 49,7 en 15,8 procent. De gemiddelde prijs voor de hoofdgroep tuinplanten kwam in januari uit op 1,53 euro. Dat is 18 procent lager dan in januari 2022.

In de categorie Snijbloemen werden in de afgelopen maand iets minder producten geveild dan een jaar eerder: -0,9 procent. Vooral de productsoorten Eustoma russellianum (-37,1 procent) en Chrysanthemum (-29,7 procent) leverden terrein in.


Chrysanthemum

Enigszins opvallend is dat de Chrysanthemum-productgroep wel de grootste groei in de veilingomzet voor zijn rekening neemt. Dat komt waarschijnlijk door de prijsstijging van 80 procent, tot een gemiddelde prijs van 0,74 euro. Voor de hele categorie komt de prijs gemiddeld uit op 0,31 euro. Dat is 3,1 procent hoger dan vorig jaar in januari.


De categorie Kamerplanten lijkt niet direct te profiteren van de extra veildag in 2023. De veilingomzet in deze categorie valt 3,3 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarnaast is het aantal geveilde kamerplanten met 4,2 procent gedaald. De productgroepen Rosa (-28,5 procent) en Dracaena (-20 procent) noteren de grootste daling. De gemiddelde prijs voor kamerplanten lag dit jaar wel iets hoger, op 2,05 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer