Tuinbranche realiseert hogere omzet met lagere verkoopcijfers

De omzet van de tuinbranche is het afgelopen jaar met 3,1 procent gestegen naar 2 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Tuinbranche Nederland vandaag heeft gepresenteerd. Die omzetstijging komt vooral door hogere prijzen, want het bestedingsniveau onder consumenten is het afgelopen jaar gedaald.

Tuinbranche+realiseert+hogere+omzet+met+lagere+verkoopcijfers
© Vidiphoto

Consumenten hebben vorig jaar gezamenlijk bijna 300 miljoen euro uitgegeven aan bloemen en planten bij tuincentra. Dat is minder dan in de voorgaande twee jaar, blijkt uit de cijfers van Tuinbranche Nederland. Zo kwam het bestedingsniveau in 2021 uit op 320 miljoen euro en in 2019 op 315 miljoen euro. Wel is het totale bestedingsbedrag nog altijd hoger dan voor de coronaperiode. In 2019 gaven consumenten 275 miljoen euro uit aan bloemen en tuinplanten.

De cijfers zijn geen verrassing, vertelt adjunct-directeur Brenda Horstra van de brancheorganisatie. 'Mensen hebben in de coronajaren ook zoveel bloemen en planten gekocht, dat het logisch is dat dit nu wat minder is geworden. Tegelijkertijd zagen we wel een groei in andere tuingerelateerde producten.' Het aantal verkopen van tuinkachels, vuurkorven, haardhouten en terrasverwarmers steeg met 27 procent tot 14 miljoen euro.

De grootse daling is zichtbaar in de verkopen van sierbestrating. De omzet van deze categorie daalde met 10 procent naar 11 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer