Provincies kunnen natuurvergunningen van boeren alsnog intrekken

Provincies maar ook het Rijk hebben de mogelijkheid om onherroepelijk verleende vergunningen van boeren in te trekken als de natuurwaarden in omringende natuurgebieden achteruitgaan. Dat blijkt uit een aantal rechterlijke uitspraken in Gelderland en Noord-Brabant.

Provincies+kunnen+natuurvergunningen+van+boeren+alsnog+intrekken
© Twan Wiermans

Lokale natuurorganisaties vroegen provincie Gelderland om de natuurvergunning van een geitenbedrijf in het Gelderse Hurwenen deels in te trekken vanwege de grote impact op omliggende Natura 2000-gebieden. Het bedrijf heeft een vergunning voor 5.500 melkgeiten en is volgens de natuurorganisaties een piekbelaster.

De provincie wilde de vergunning niet intrekken waarop de natuurclubs de zaak bij de rechter aankaartten. Die gaf ze gelijk.


Uitspraak Raad van State

Volgens advocaat Charles van Mierlo van GVK Advocaten heeft de Raad van State in januari 2021 bepaald dat provincies met maatregelen moeten komen wanneer de natuurwaarden in Natura 2000-gebieden achteruitgaan.


'Dat kan op verschillende manieren waarbij een provincie dan met een goede onderbouwing moet komen. Volgens de Raad van State is een van die manieren het intrekken van een natuurvergunning', zegt Van Mierlo. 'Sterker nog, als de provincie niet kan aantonen dat zij op andere manieren de stikstofuitstoot kan verminderen, dan is het intrekken van natuurvergunningen de enige manier om dat wel te doen.'

In de Hurwenense zaak vond de rechter dat provincie Gelderland niet kan aantonen dat genomen stikstofmaatregelen effect zullen hebben. Dus ligt het intrekken van vergunningen voor de hand, stelt de rechter.


Consequenties

Uitspraken zoals in het geval in Hurwenen kunnen op termijn consequenties hebben voor andere veehouders met een geldige natuurvergunning, zegt Van Mierlo. 'Noem het een prelude op het beleid dat het Rijk kan voeren op basis van dezelfde regels.'

De advocaat refereert aan uitspraken van stikstofminister Christianne van der Wal die zegt zelf door te willen pakken als provincies er niet in slagen de stikstofuitstoot te verminderen. 'De minister kan ingrijpen door onteigening, maar ook door provincies te verplichten om vergunningen in te trekken op basis van de uitspraak van de Raad van State van januari 2021.'

Tegen een intrekkingsbesluit is beroep bij de rechter mogelijk. Ook kan een claim worden ingediend voor nadeelcompensatie. 'Het is dan wel zeer de vraag of de werkelijke en volledige schade wordt vergoed', zegt Van Mierlo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer