Doden steenmarters levert meer Friese weidevogelkuikens op

Het vangen en doden van steenmarters is goed voor de weidevogelstand. Het percentage uitgekomen nesten nam in pilotgebieden in Friesland met zo'n 28 procent toe. Dat blijkt uit zesjarig onderzoek van provincie Fryslân.

Doden+steenmarters+levert+meer+Friese+weidevogelkuikens+op
© Provincie Fryslân

Steenmarters houden van eieren van weidevogels. Voor de camera komen zij regelmatig in beeld wanneer zij nesten leegvreten. Daarom onderzocht provincie Fryslân samen met (agrarische) natuurorganisaties wat het effect van het vangen en doden van steenmarters is op het percentage uitgekomen nesten.

De pilot startte in 2017 in het gebied Soarremoarre bij Akkrum. Het onderzoeksgebied werd in de loop van der jaren uitgebreid. Het gaat om gebieden waar boeren het weidebeheer al afstemmen op weidevogels. Bijvoorbeeld door later te maaien of het land in stroken te maaien.


200 wildcamera's

Ongeveer 200 wildcamera's werden ingezet. Die monitorden zo'n 3.800 nesten. De pilot laat zien dat wanneer het steenmarterbeheer optimaal is uitgevoerd (aangevuld met beheer van de vos) het percentage uitgekomen nesten significant toeneemt.

Waar dat voor de pilot gemiddeld 50 procent was, is dat nu gemiddeld 78 procent. Het aandeel van de steenmarter in het totale nestverlies (de niet uitgekomen nesten) was 3,5 procent bij optimaal beheer van de predatoren. Dit was 17,7 procent in het jaar voorafgaand aan de pilot.


Vrij constante instroom

Wat verder opvalt, is dat er jaarlijks een vrij constante instroom van nieuwe steenmarters in de pilotgebieden is. Om het beheer effectief uit te voeren, dient het steenmarterbeheer dus elke winter en voorjaar opnieuw te worden uitgevoerd, geeft de provincie aan.

Ook laat het onderzoek zien dat het doden van steenmarters niet leidt tot hogere nestpredatie door andere soorten. Faunabeheereenheid Friesland wil de pilotgebieden uitbreiden. De organisatie heeft voor komend weidevogelseizoen opnieuw een ontheffingsaanvraag voor steenmarterbeheer aangevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer