Plasdrassen moeten weidevogels weer naar polders trekken

Boeren in de Achthovenerpolder in het Zuid-Hollandse Leiderdorp en de Hondsdijkse Polder in Koudekerk aan den Rijn hebben op initiatief van agrarisch collectief De Groene Klaver plasdrassen aangelegd om weidevogels terug te laten keren. Door onder andere de bouw van Tennet-hoogspanningsmasten liep de weidevogelpopulatie terug.

Plasdrassen+moeten+weidevogels+weer+naar+polders+trekken
© René Faas

Een van de boeren is Cees de Boer, jongveeopfokker en schapenhouder in Leiderdorp. Hij beheert 18 hectare grasland, waarvan op 6,5 hectare weidevogelbeheer ligt. 'Weidevogelbeheer past in mijn bedrijfsvoering. Het jongvee kan goed tegen grover voer, nu ik later maai. Mijn land is geschikt voor weidevogels', weet De Boer.

'De weidevogels verdwenen onder meer door verstoring door Tennet. Ik had het zelf niet in de gaten, maar mensen die de weidevogels tellen wel. Ik hoop dat de vogels terugkomen', zegt de veehouder.


Vergoeding

De vergoeding die De Boer krijgt vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer trok hem over de streep om mee te werken. 'Het is een grote plas water op het land, zo'n 1.000 vierkante meter. Ik ben boer en niet zozeer een grote vogelfreak.'

In totaal zijn vier plasdrassen aangelegd en gaan boeren later maaien. Agrarisch collectief De Groene Klaver houdt een nulmeting om het effect van het inzetten van extra zwaar beheer te meten. De weidevogelpilot duurt vijf jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer