Biostimulant kan geleidelijk over seizoen stikstof leveren

De bacterie Methylobacterium symbioticum in de biostimulant BlueN is in staat stikstof uit de lucht te binden. Dit is hetzelfde proces als hoe vlinderbloemigen dat doen. De biostimulant van fabrikant Corteva Agriscience kan gedurende het hele groeiseizoen 2 tot 3 kilo stikstof per week beschikbaar maken voor de plant.

Biostimulant+kan+geleidelijk+over+seizoen+stikstof+leveren
© Job Hiddink

'In meer dan 80 procent van de proeven leverde BlueN 30 kilo stikstof of meer aan het gewas', zei Corteva-productmanager Allard Jukema onlangs op een informatiebijeenkomst.

De levering hangt ook af van de overige stikstofbemesting. 'Des te krapper, des te meer stikstof BlueN kan bieden.' De aanbevolen dosering ligt op 330 gram per hectare. BlueN is inzetbaar in alle gewassen, gangbaar en biologisch. Het telt niet mee in de stikstofgebruiksruimte.


In aardappelen snel rendabel

Volgens de toelatingshouder kunnen telers BlueN in aardappelen toedienen vanaf een grootte van 15 tot 20 centimeter. Corteva beproefde de rassen Fontane, Bintje en Innovator op drie plekken. Dat gaf overal een hoger knolaantal en een grotere kilo-opbrengst. Jukema: 'Gemiddeld over deze proeven pluste de opbrengst met 4,8 ton per hectare. Bij een prijs van 0,20 eurocent betekent dat een plus van 960 euro.'

Gemiddeld over drie aardappelproeven pluste de opbrengst met 4,8 ton

Allard Jukema, productmanager Corteva Agriscience

'BlueN kost 40 euro per hectare. Het break-evenpunt in dit gewas ligt bij een aardappelprijs van 0,20 cent, dus op het moment dat een meeropbrengst van 200 kilo per hectare wordt geoogst', rekent de productmanager uit. 'In de aardappelteelt is BlueN zodoende al snel rendabel.'


Wintertarwe, uien en suikerbieten

Corteva experimenteerde in 2022 ook in wintertarwe, uien en suikerbieten met het product. De meeropbrengst in wintertarwe bedroeg 2 tot 6 procent. In uien viel de meeropbrengst tegen. Dat had ook te maken met de droogte. In de bietenteelt daalde het wortelgewicht, maar stegen de suikeropbrengst en de winbaarheid. 'Genoeg aanknopingspunten om verder te experimenteren', constateert Jukema.


Ook vanuit België is interesse in het middel. 'In de Green Deal staat het doel van vermindering van nutriëntenverliezen met 50 procent en reductie van het meststoffengebruik met 20 procent in 2030', zegt Dieter Peeters van Belgisch grootste toeleverancier Arvesta. 'We kijken daarom naar een alternatief als BlueN en meststoffen die bij een lagere dosis toch een hoge efficiëntie hebben.'


Boven op bemesting

Bij de gewasproeven in Nederland wordt BlueN ingezet boven op een optimale bemesting of boven op de wettelijk toegestane bemesting. Bij dat laatste vult BlueN het stikstofgat op tussen optimale en wettelijk toegestane bemesting. Daarnaast wordt in de proeven BlueN toegepast bij gereduceerde bemesting. Hierbij is een besparing op de kosten van kunstmest mogelijk.

Jukema adviseert de biostimulant in het begin van de teelt toe te passen. Volgens hem is één toepassing per seizoen voldoende. Het goede bespuitingsmoment is sterk bepalend voor de werking. 'Spuit onder groeizaam weer, als de huidmondjes openstaan en de bacterie via bladeren kan binnendringen. Het best is in een periode met milde temperaturen en voldoende bodemvocht.'


Niet bij nachtvorst

Na opname door de plant wordt het bovengrondse gedeelte van het gewas 'gekoloniseerd' door de bacterie en kan het stikstofbindingsproces beginnen. De productmanager waakt ervoor het middel te spuiten bij nachtvorstperiodes. 'Dan lukt kolonisatie niet. Wanneer er na minimaal drie dagen na toepassing nachtvorst is, levert het geen problemen op. Vermijden van nachtvorst is alleen van belang rondom toepassing.'

Nadeel van BlueN is dat het bij voorkeur apart moet worden toegepast. Sommige middelen verlagen de effectiviteit van de bacterie. Corteva adviseert niet met middelen te mengen die koper of chloor bevatten. Ook is een derde van de toegelaten fungiciden niet mengbaar met BlueN. Corteva heeft niet getest met het mengen met mixen van middelen en raadt telers aan dat vooralsnog ook niet te proberen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer