Corteva test stikstofbindende biostimulant

BlueN is een biostimulant die gewassen in staat stelt om stikstof uit de lucht te binden. Een bespuiting zorgt voor het vastleggen van 30 tot 50 kilo zuivere stikstof per hectare.

Corteva+test+stikstofbindende+biostimulant
© Corteva

In Nederland wordt BlueN op de markt gebracht door Corteva Agriscience. De middelenfabrikant test de biostimulant dit jaar op behoorlijke schaal in een groot aantal gewassen. Dat gebeurt onder meer op het proevenplatform van Corteva bij WUR-Open Teelten in Lelystad. Marketing manager Allard Jukema gaf daar deze week een toelichting.

Jukema meldt dat BlueN de bacterie Methylobacterium Symbioticum bevat en dat deze bacterie zorgt voor de binding van stikstof uit de lucht. De biostimulant hoeft slechts één keer per seizoen gespoten te worden in een dosering van 330 gram per hectare. Beste moment van toedienen is als het gewas voor zo'n 50 procent de bodem bedekt.


Besparen op kunstmestgift

'Zowel gangbaar als biologisch mag BlueN worden toegepast', weet Jukema. 'In België, Duitsland en Frankrijk hebben we vorig jaar al testen uitgevoerd met mooie resultaten. Daar zien we nu dat de praktijk dit ook oppakt. Groot voordeel is dat gewastelers kunnen besparen op hun kunstmestgift en bovendien is sprake van een continue aanvoer van stikstof.'

Volgens Jukema kost een behandeling met BlueN een teler zo'n 40 euro per hectare. In suikerbieten en ook in tarwe wordt de biostimulant getest in verschillende stikstoftrappen. Uit proeven in aardappelen blijkt al dat het mogelijk is om met 70 procent van de stikstofgift een meeropbrengst van 7 procent te realiseren. 'Dat is onder meer gebaseerd op een betere knolzetting en een betere maatsortering.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer