World Food Center Experience in Ede stap dichterbij

Provincie Gelderland draagt definitief 17 miljoen euro bij aan de realisatie van de World Food Center (WFC) Experience in Ede. Die voedselattractie moet het uithangbord worden van de regio Foodvalley. Provinciale Staten droegen het provinciebestuur wel op het hierbij wat betreft financiële bijdrage te laten.

World+Food+Center+Experience+in+Ede+stap+dichterbij
© World Food Center Ede

De Staten willen ook dat de provincie zich inzet om bedrijven uit de foodsector te laten bijdragen aan de experience. Een door de PvdA ingediende motie die tot beide punten opriep, werd gesteund door CDA, VVD, D66, GroenLinks, 50plus, SGP en de ChristenUnie. Ze haalde daarmee een ruime meerderheid.

Provinciale Staten eisten in 2019 een second opinion over de plannen voor de WFC Experience. Dat deze ze omdat er twijfel bestond over de bijdrage van het bedrijfsleven aan het als particulier idee begonnen initiatief. Ook leek de balans in de financiering door te slaan richting de publieke kant.


Niet bij provinciehuis aankloppen

'Voor de start is dat niet zo'n probleem, maar wat ons betreft is het nu toegezegde geld wel het plafond', geeft PvdA-Statenlid Fokko Spoelstra aan. 'Mocht het niet goed van de grond komen, moeten ze wat ons betreft niet bij het provinciehuis aankloppen.'

Daisy Vliegenthart (CDA) stelt dat de second opinion een deel van de gevreesde risico's heeft weggenomen. 'Voor het CDA ligt er nu voldoende om ja te zeggen tegen de WFC Experience. Maar het kan alleen een succes worden met volledige steun van het bedrijfsleven. Ik denk dat de experience een succes kan worden. Wij geven nu een voorzet en het is aan de markt om het af te maken.'


'Moet durven springen'

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) stelt dat hij niet voor 100 procent kan garanderen dat de WFC Experience een succes wordt. 'Maar als je alles zeker wilt weten in het leven, verandert er ook niets.' Drenth vergelijkt de situatie met de campus rond Wageningen UR, waar het ooit de vraag was of er geïnvesteerd zou gaan worden.

'Als je daar op terugkijkt, is daar een ontzettende ontwikkeling geweest. Bij het WFC zitten we nu op hetzelfde punt. Je hebt een plek nodig waar alle aspecten van voedsel naar voren komen, op een manier dat er veel mensen komen. Ik denk dat het plan dat nu voorligt, voldoet aan de wauwfactor. We lopen niet zomaar ergens in, maar je moet ook durven springen als je geen 100 procent zekerheid hebt. Al willen we ook reddingsboeien.'

Een motie van de Partij voor de Dieren om de subsidie van 17 miljoen euro niet toe te kennen, kreeg alleen steun van de SP, PVV, Forum voor Democratie en de eenmansfracties Maud en De Kok.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer