Grutto scoort net een onvoldoende in Friesland

Het broedresultaat van de grutto in Friesland is dit jaar onvoldoende. Er zijn net niet genoeg gruttokuikens opgegroeid in agrarische en natuurgebieden om de soort in stand te houden. Dat melden Sovon Vogelonderzoek Nederland, Kollektiven Beried Fryslân, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en de Bond Friese Vogelwachten.

Grutto+scoort+net+een+onvoldoende+in+Friesland
© Hanneke de Boer

Het aantal gruttonesten en -broedparen nam in alle regio's af ten opzichte van vorig jaar. De afname was het sterkst op de Waddeneilanden en in Zuidoost-Friesland. In totaal telden vrijwilligers 7.599 gruttonesten en -broedparen, waarvan 4.609 op Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)-land.

Het broedresultaat van de Friese gidsvogel is gemiddeld, ten opzichte van andere jaren. Met uitzondering van vorig jaar. In 2021 kende de grutto een heel goed broedseizoen, het broedresultaat kwam voor het eerst boven de 70 procent uit.


Alarmtelrondes

Om het broedsucces van de grutto te kunnen meten, worden drie alarmtelrondes uitgevoerd. In de periode dat de vogels jongen hebben, wordt geteld hoeveel ouders alarmeren wanneer door het veld wordt gelopen. Dat aantal wordt gedeeld door het aantal eerder getelde nesten en broedparen. De vrijwilligers die dit jaar de alarmtelrondes uitvoerden, waren over het algemeen niet ontevreden.


Toch kwam het bruto territoriaal succes provinciebreed net op een 'onvoldoende' uit, minder dan 70 procent. Na het bijzonder succesvolle seizoen van 2021 is dat wel wat teleurstellend, melden de partijen. Als een van de oorzaken van een laag broedsucces noemen de organisaties de plaatselijke regen en kou, in combinatie met hoge predatie. Kuikens verkleumden of vonden niet genoeg voedsel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer