Corné van Leeuwen: 'Met kaas bedrijf naar hoog niveau brengen'

Kringloopboer Corné van Leeuwen uit het Zuid-Hollandse Schipluiden nam drie maanden geleden de melkveehouderij van zijn ouders over. Met een goede gezonde melkveestapel mooie kazen maken, daar focust hij zich op.

Corn%C3%A9+van+Leeuwen%3A+%27Met+kaas+bedrijf+naar+hoog+niveau+brengen%27
© Roel Dijkstra

Rond zijn melkveebedrijf in Midden-Delfland wonen 2 miljoen mensen. Daar wilde Corné van Leeuwen wat mee. 'Het is een uitdagende tijd. Discussies vanuit de stad zorgen ervoor dat ik zaken kan veranderen. De stad is geen bedreiging voor mij, maar ik wil het uitnutten.'

Het gebied is aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied. Dat verplicht boeren om sneller de derogatie af te bouwen. Van Leeuwens adviseur komt binnenkort langs om de scenario's door te rekenen. 'We moeten straks mest afvoeren en kunstmest bijkopen. Dat is absurd. Dierlijke mest is veel waardevoller voor een goede bodemvruchtbaarheid dan het geconcentreerde kunstmest. Ik verwacht dat de waterkwaliteit niet verbetert, maar achteruitgaat. Een korreltje kunstmest is lastiger te sturen dan een mooie sleuf.'


Positief blijven

Het is de zoveelste tegenvaller voor de melkveehouder. Hij laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en blijft positief, zegt hij. 'Ik heb mijn keuze gemaakt. Ik ga dingen doen waar ik wel invloed op heb. Met kaas sta ik aan de lat om dat naar een hoog niveau te brengen.'

Ik verwacht dat waterkwaliteit verslechtert, korreltje kunstmest lastiger te sturen dan mooie sleuf

Corné van Leeuwen, melkveehouder en kaasmaker in Schipluiden

Kaasmaken was een sprong in het diepe, maar het pakt goed uit, zegt Van Leeuwen. Samen met een compagnon verkaast hij 20 procent van hun gezamenlijke melkproductie. Ze trokken iemand aan om kaas te maken. 'Van groot belang is om hetzelfde proces keer op keer uit te voeren zonder dat je wordt afgeleid door bijvoorbeeld koekalverij.'


Uitbreiden

De oude stal dient als verpakkingsruimte en kaasopslag. 'Mijn broer had hier een webshopbedrijf. We konden er zo in. Volgende maand gaan we uitbreiden, zowel met de opslag als met de kaasmakerij die is gevestigd op het bedrijf van mijn compagnon.'


Midden-Delfland is aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied.
Midden-Delfland is aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied. © Roel Dijkstra

Het tweetal, dat zich de Delflandse Kaasmeesters noemt, won de publieksprijs op de boerenkaaskeuring in Hoornaar. Van de vakjury kregen ze de tweede prijs met hun belegen kaas. 'De consument vond onze kaas het lekkerste, dáár gaat het ons om. We combineren melk van twee bedrijven. Dat is vrij uniek.'


Coronacrisis

In het maken van kaas zagen van Van Leeuwen en zijn collega-melkveehouder tijdens de coronacrisis een 'een megakans'. Horecaboerderij De Paardenstal die zijn moeder twintig jaar geleden opzette, moest sluiten. 'Dit betekende dat onze neventak stillag en doordat de horeca wereldwijd sloot zakte de melkprijs. Het was tijd om meer grip te krijgen op de eigen melk en dus de korte keten.'


De kringloopboer houdt zo'n zestig melkkoeien.
De kringloopboer houdt zo'n zestig melkkoeien. © Roel Dijkstra

Niet meer melk maken, maar de melk beter verwaarden is het credo van de melkveehouder. 'Ik had een dure stal kunnen bouwen, maar ik wilde geen fosfaattoestanden. In 2012 hebben wij 20 hectare gekocht. Grondgebondenheid was toen al een heilige graal. Maar daardoor zette ik mij voor de rest van mijn carrière wel vast met de melkveehouderij.'


Vlees

Om Delflandse Kaasmeesters succesvol te maken, moest de ondernemer een 'paar keer flink op zijn bek gaan'. Zo verliep een initiatief om vers vlees van oude melkkoeien af te zetten niet zoals gehoopt. 'De consument is een belangrijke spil. Mensen kopen vers vlees om het vervolgens thuis in de vriezer te leggen. Zodra wij het bevroren aan de man proberen te brengen, zorgt dat voor een uitdaging voor de consument. Dat is een verandering die lastiger blijkt dan we vooraf dachten.'

Voordeel van het kaasproces is dat de melkveehouder de hele keten zelf kan oppakken. 'We verliezen het product niet uit het oog. Dat is het probleem bij de vleestak. Iemand anders moet de koe slachten en het vlees verpakken. Daar hebben we geld op verloren omdat je het niet terugkrijgt zoals je het wilt hebben.'


Cruciaal onderdeel

Van Leeuwen heeft de melkveehouderij overgenomen. Voor de horecatak is zijn moeder verantwoordelijk. De verbredingstak trekt drie groepen per week. 'Het is een cruciaal onderdeel van het bedrijf, maar lastig te kopiëren. Mijn moeder besteedt er veel tijd aan. Gasten komen vanwege haar warmte en gastvrijheid. Mijn vrouw werkt buitenshuis. We zien het niet zitten om bier te schenken op zaterdagavond naast de drukte van het boerenbedrijf.' Met zijn vrouw onderzoekt hij mogelijkheden om de tak voort te zetten door zich alleen op vergaderingen overdag te richten. 'Voorlopig blijft mijn moeder het nog doen.'

De toekomst ligt voor Van Leeuwen in Midden-Delfland. Daar kwam hij achter, nadat hij voor zijn stage aan de HAS zestig boeren in Amerika interviewde. 'Ik sprak ook met Nederlandse boeren. Zij dachten hun Amerikaanse droom te verwezenlijken met het melken van zeshonderd koeien. Maar ze waren niet blij, doordat ze niet aardden in de lokale gemeenschap. Ik heb niet het allergrootste hightechbedrijf, maar wel een prachtig bedrijf om voort te zetten. Hier heb ik mijn vrienden, mijn sociale netwerk. Hier ligt mijn leven.'


Corné van Leeuwen, melkveehouder in Schipluiden
Corné van Leeuwen, melkveehouder in Schipluiden © Roel Dijkstra


Bedrijfsgegevens

Corné van Leeuwen heeft een melkveehouderij en kaasmakerij in het Zuid-Hollandse Schipluiden. Hij heeft 43 hectare grasland. Zijn zestig koeien hebben een jaarlijkse melkproductie van 11.000 kilo. Zijn moeder Corryne van Leeuwen runt horecaboerderij De Paardenstal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer