'Meters grond kwijt door slotenkaartjes'

Menig agrarisch ondernemer heeft deze week uren voor het computerscherm doorgebracht. Het gaat om de strengere mestregels. Adema koerste aanvankelijk op 2024, maar daar zette de Europese Commissie een streep door. Het moet nu per 1 maart, wil Nederland de afbouwderogatie behouden.

%27Meters+grond+kwijt+door+slotenkaartjes%27
© Dirk Hol

Wat is er aan de hand? Een van de afspraken die per 1 maart ingaan, is het niet uitrijden van mest in bufferzones langs watervoerende sloten. Boeren mogen 3 tot 5 meter vanaf de waterkant geen mest of gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Voor droge sloten geldt 1 meter. Deze stroken moeten worden ingetekend op een digitale kaart van de overheid.

Een gemiddeld melkvee- of akkerbouwbedrijf in Nederland heeft circa 60 hectare grond, vaak omzoomd en doorkruist met sloten. Deze moeten stuk voor stuk worden ingetekend. Het geeft een administratieve lastendruk van heb ik jou daar om alles juist in het systeem te krijgen. En dat is nog niet het ergste. De digitale slotenkaarten stroken niet met de werkelijkheid.

Boeren hebben hier klachten over ingediend omdat zij onterecht meters grond kwijt zijn om mest op uit te rijden en op te kunnen verbouwen. Uit een eerste navraag blijkt dat accountantskantoren en adviesbureaus hun personeel hebben vrijgemaakt om de agrarisch ondernemers te helpen met het op orde brengen van de slotenkaarten. De boeren zien de rekeningen alweer komen.

De overheid moet je aan je zijde vinden en niet tegenover je

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het doet denken aan de oproep van de Groningse bestuurders aan de landelijke overheid, in reactie op het vuistdikke rapport over het aardbevingsschandaal: 'Stop met dat juridische precisiewerk. De overheid moet je aan je zijde vinden en niet tegenover je.' Dat geldt ook voor de uitvoerbaarheid van mestregels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer