Forse prijsstijgingen voor Bloembollenkeuringsdienst

De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatiecijfers hebben flinke impact gehad op de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en zijn klanten. Dat meldt de organisatie in het jaarverslag van 2022.

Forse+prijsstijgingen+voor+Bloembollenkeuringsdienst
© Han Reindsen

Onder meer het wegvallen van een groot exportland en hoge energiekosten brachten onzekere tijden en onrust in de deelsectoren, schrijft BKD. Volgens de keuringsdienst zijn de onzekere tijden nog niet voorbij.

BKD noemt het algemene beeld in het afgelopen jaar gematigd positief. Het areaal van tulpen en lelies is gestegen en de handel loopt gestaag door. Wel zijn er zorgen over hoe zich dit komend jaar verder zal ontwikkelen.


Forse prijsstijgingen

BKD had in 2022 te maken met forse prijsstijgingen van vooral laboratoriummaterialen. Dit leidde mede tot het uiteindelijke negatieve financiële resultaat. Verder meldt de keuringsdienst dat de leliebladcampagne vroeger dan ooit werd afgerond omdat in het nieuwe laboratorium voor het eerst op volle bezetting kon worden gewerkt.


De realisatie over boekjaar 2022 toont een negatief saldo van 78.000 euro. De inkomsten zijn met 439.000 euro 4,4 procent hoger dan 2021. Dat heeft vooral te maken met stijgende inkomsten uit registratie en buitendienstactiviteiten. Daartegenover stijgen de lasten 702.000 euro tegenover een jaar eerder. Grootste stijgers zijn personele lasten en keuringskosten.

De directe kosten voor keuringen zijn met 14 procent 149.000 euro hoger dan begroot, vooral door sterk gestegen inkoopprijzen. Voor 2023 heeft BKD een sluitende begroting opgesteld. De tarieven worden met 3,75 procent geïndexeerd.


Voorspoedig verloop veldwerkzaamheden

Het voorjaars- en zomerseizoen kenden beide goede weersomstandigheden. Volgens BKD konden de veldwerkzaamheden hierdoor het hele jaar tijdig worden gestart en zonder oponthoud worden uitgevoerd.

Het aantal exportkeuringen nam in 2022 met 3 procent licht af vergeleken met 2021. Dit is onder meer te verklaren door meer voorraadkeuringen en het verplichte gebruik van e-CertNL via Ketenregister. Per inspectiebezoek werden wel meer partijen aangeboden.


Toename tulpmonsters

BKD geeft aan dat zowel het aantal monsters als het aantal analyses in 2022 hoger was dan in 2021. Dit komt vooral door een toename in het aantal tulpmonsters, zowel blad als bol. Voor lelies groeide het aantal bladmonsters, maar kromp het aantal schubmonsters. Het totale aantal leliemonsters groeide wel.

Het aantal verzoektoetsen bleef met 4 procent achter ten opzichte van 2021. In 2022 waren er 1.994 bedrijven geregistreerd bij BKD. De organisatie toetste 33.005 monsters op aanwezigheid van virus en er zijn 4.153 partijen gekeurd bij BKD tijdens een opplantkeuring.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer