Bloembollenkeuringsdienst neemt nieuwe monsterkas in gebruik

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) heeft een nieuwe monsterkas in gebruik genomen in het Flevolandse Creil. Deze neemt de plaats in van de kas in Emmeloord.

Bloembollenkeuringsdienst+neemt+nieuwe+monsterkas+in+gebruik
© BKD

In de monsterkas kunnen de monsters van een partij bloembollen onder ideale omstandigheden tot bloei komen en worden gekeurd. Voor de opplant van tulpen uit Noordoost-Nederland heeft BKD de nieuwe kas in Creil paraat. Een onderdeel van de keuringen van BKD is het opplanten van monsters bloembollen in deze kas.

Een opplantkeuring is een kwaliteitskeuring en vormt onder andere de basis voor verdere keuring in het veld. Keurmeesters beoordelen de monsters op soortechtheid, virussen, mutanten, fytosanitaire aantastingen en andere afwijkingen. De opplantkeuring kan ook een eis zijn van een land waarnaar wordt geëxporteerd.

Vooral voor tulpen geldt een grootschalige opplantkeuring. BKD plant elk jaar tussen november en maart op vier locaties in Nederland partijen tulpen op. De vier kassen staan in de grootste teeltregio's verspreid over het land, zodat telers hun monsters kunnen bekijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer