Toekomst voor biologische fungiciden in peenteelt

Doordat de peenteelt al een fors aantal fungiciden heeft verloren door strengere regelgeving, is de sector toegewezen op enkele overgebleven fungiciden die duur en minder effectief zijn. Proeven met een biologische fungicide bij Bejo Zaden bieden perspectief.

Toekomst+voor+biologische+fungiciden+in+peenteelt
© Job Hiddink

Namens Bejo Zaden sprak vorige week onderzoeker Gertjan van Westen op de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland in het Flevolandse Emmeloord. Volgens Van Westen heeft het nieuwe biologische fungicide vooral een goede werking op pythium. 'Op velden in Denemarken waar zaad met deze coating is gezaaid, zagen we bijna een verdubbeling in de plantopkomst.'

Het veelbelovende middel is nog niet op de markt, omdat de registratie nog niet rond is. Van Westen hoopt dat het coatingsmiddel vanaf volgend jaar beschikbaar komt voor telers. Behalve in peen test Bejo Zaden het middel ook in uien, suikerbieten en asperges.


Missende chemie

In de peenteelt is er geen insecticidezaadcoating meer toegelaten en is het aantal toegelaten fungiciden de laatste jaren hard afgenomen. In 2007 viel Carbendazim weg, gevolgd door Ipdrodione (2018), Thiram (2019) en Metalaxyl-M (2020). Ook Fludioxonil loopt het risico te verdwijnen. Van Westen: 'Dat betekent dat we mogelijk binnen twee jaar geen chemie meer aan het zaad kunnen toevoegen.'


Volgens de onderzoeker zijn de overgebleven fungiciden duur, effectief tegen minder pathogenen, voornamelijk ontwikkeld voor grotere gewassen en hebben ze korte en onbetrouwbare registraties. Overigens duren registraties van biofungiciden ook lang en zijn ze behoorlijk aan de prijs.

Verder ziet Van Westen biofungiciden als onderdeel van geïntegreerde gewasbescherming. Ze werken tegen damping-offziekten als fusarium, pythium, phoma en rhizoctionia. Ten opzichte van chemie is er meer variatie in effectiviteit. Dat is vooral afhankelijk van de bodemtoestand, vocht en de temperatuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer