Vier aanvragen toegekend voor kleine toepassingen fungiciden

Voor de toelating van vier fungiciden in maar liefst vijfendertig gewassen of gewasgroepen is vanuit het Fonds Kleine Toepassingen budget beschikbaar gesteld. De aanvraag hiervoor is deze week toegekend.

Vier+aanvragen+toegekend+voor+kleine+toepassingen+fungiciden
© Koos van der Spek

In totaal is voor de toelatingsprocedure van de vier fungiciden 69.000 euro beschikbaar. Dat budget bestaat uit restgelden van vorige fondsen waarmee voor de periode van 2021-2022 een Overbruggingsfonds is ingericht.

In de tweede aanvraagronde van het Overbruggingsfonds zijn drie aanvragen voor financiële ondersteuning voor onderzoeks- en toelatingskosten gehonoreerd. Daarnaast is er nog een aangehouden aanvraag uit de eerste ronde toegekend.


Lange lijst met gewassen

De lange lijst met gewassen waarvoor de betreffende fungiciden bestemd zijn, blijft volgens Jo Ottenheim van CropLife NL verbazingwekkend, ondanks alle schaalvergroting in de land- en tuinbouw. Ottenheim is vanuit CropLife NL nauw betrokken bij de activiteiten van het Fonds Kleine Toepassingen.

‘Neem nu een gewas als suikerwortel, Sium sisarum. Dat hoort met recht tot de vergeten groenten. Maar binnen het fonds is hier gelukkig wel aandacht voor’, verklaart de beleidsmedewerker.


Gezamenlijk initiatief

Het Fonds Kleine Toepassingen is een gezamenlijk initiatief van het agrarisch bedrijfsleven, de toelatingshouders en de overheid. Het biedt financiële ondersteuning voor de toelating van groene en chemische gewasbeschermingsmiddelen en voor ontheffing van biologische bestrijders in kleine teelten.

Een van de aangevraagde toelatingen heeft betrekking op de bestrijding van valse meeldauw in sjalotten. Verder is er ook een aanvraag in voorbereiding voor een toelating waarmee een grote range van groentegewassen moet worden beschermd tegen bodemziekten zoals phoma, alternaria en rhizoctonia.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer