Van der Tak: klimaatadvies verstoort proces en gaat stevig schuren

Het maandag gepubliceerde IBO-klimaatadvies verstoort het proces om tot een landbouwakkoord te komen. 'Mijn voorspelling is dat dit nog stevig zal schuren', zegt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak in reactie op het rapport.

Van+der+Tak%3A+klimaatadvies+verstoort+proces+en+gaat+stevig+schuren
© Dirk Hol

Volgens het advies, dat is opgesteld door een werkgroep van ambtenaren van verschillende ministeries, moet de landbouwsector een forse bijdrage leveren om de CO2-uitstoot in een nog hoger tempo te reduceren. Als maatregelen worden onder meer een significante aanvullende krimp van melkvee genoemd en het heffen van meer belasting op vlees- en zuivelproducten.


'Sinds de start van het landbouwakkoord is dit het zoveelste ambtelijke rapport dat ineens op tafel verschijnt', stelt Van der Tak. 'Het is misschien een belangrijk advies, maar ook wederom een voorbeeld van een advies dat de agrarische sector geen enkel perspectief biedt voor de toekomst. Zulke rapporten zijn niet behulpzaam. Het verstoort het proces, draagt niet bij aan de samenhang die we met elkaar nastreven en voedt het wantrouwen bij boeren en tuinders.'


Goed verdienmodel en ondernemersruimte

Van der Tak stelt dat LTO zich blijft inspannen voor een landbouwakkoord waarmee de agrarische sector bijdraagt aan het halen van doelen ten aanzien van biodiversiteit, waterkwaliteit, milieu en klimaat, maar waarin nadrukkelijk ook wordt gewerkt aan een goed verdienmodel en ondernemersruimte voor de agrarische sector. 'Tegen onze leden zeg ik ook nadrukkelijk dat het kabinet en de politiek zelf nog een ei moeten leggen over dit rapport en mijn voorspelling is dat dit nog stevig zal schuren.'

Terwijl het kabinet zich volgens hem juist wel heeft verbonden aan het opstellen van een landbouwakkoord waarin gezamenlijk wordt gezocht naar nieuw toekomstperspectief voor de agrarische sector. 'In dit IBO-rapport ontbreekt ieder perspectief voor de agrarische sector en worden bijvoorbeeld de PAS-melders wederom niet geholpen. Ik neem dit rapport dus maar even voor kennisgeving aan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer