LTO Noord dringt aan op stevigere rol landbouw bij aanleg waterstofleiding

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil samen met ontwikkelaar van waterstofinfrastructuur Hynetwork Services leidingen voor waterstof aanleggen in Noord-Nederland. LTO Noord dringt aan op een sterkere positie van grondeigenaren in de besluitvorming.

LTO+Noord+dringt+aan+op+stevigere+rol+landbouw+bij+aanleg+waterstofleiding
© Han Reindsen

Het ministerie en de Gasunie-dochter hopen met het leidingennetwerk tussen Eemshaven en Delfzijl de productie en het gebruik van waterstof door de industrie in de Eemshaven en Delfzijl in een stroomversnelling te brengen. Ook aardgasleidingen worden omgebouwd naar waterstofleidingen.

Eind 2026 moeten de leidingen klaar zijn voor transport van waterstof. Waterstof kan onder meer worden ingezet als duurzamere vervanger voor aardgas.


Landbouw hoofdthema

Volgens LTO Noord gaan de ontwikkelen met name agrarische bedrijven raken. Boeren zijn de enige grondeigenaren die deze gronden direct gebruiken om inkomsten te genereren, stelt LTO Noord. 'In tegenstelling tot alle andere belanghebbenden.'

In een zienswijze op het plan vraagt de belangenbehartiger om een analyse naar de effecten van de landbouw bij de totstandkoming van een voorkeursalternatief. Landbouw moet een hoofdthema zijn en geen subthema, vindt LTO Noord.

Een tijdige en kwalitatieve uitwerking en weging van de landbouwbelangen draagt dan ook bij aan de realisatie, stelt de land- en tuinbouworganisatie. Daarbij is het volgens LTO Noord belangrijk om de planning niet af te dwingen. Mede doordat grondeigenaren in het gebied steeds vaker te maken hebben met de aanleg van leidingen, zoals bijvoorbeeld de buizenzone en het daarbij behorende Leermenstracé.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer