Erisman voorzitter Wetenschappelijke Klimaatraad

Stikstofhoogleraar Jan Willem Erisman wordt voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Deze onafhankelijke adviesraad gaat het kabinet adviseren over het klimaatbeleid. De benoeming door de ministerraad gaat per 1 maart in.

Erisman+voorzitter+Wetenschappelijke+Klimaatraad
© Peter Smit

In het coalitieakkoord is afgesproken een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad in te stellen om het kabinet te adviseren over het klimaatbeleid. De WKR kent een multidisciplinaire samenstelling en gaat uit maximaal tien leden bestaan, waaronder een voorzitter. De adviesraad is een onafhankelijk, wetenschappelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan regering en parlement over het te voeren klimaatbeleid, op basis van wetenschappelijke kennis.

Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij directeur-bestuurder van het Louis Bolk Instituut, een instituut dat internationaal advies geeft over en onderzoek doet naar duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg.


'Verbinding essentieel'

Klimaatminister Rob Jetten vindt het 'essentieel' om de verbinding tussen beleidsmakers en de wetenschap te versterken. 'De WKR gaat daarbij een belangrijke rol spelen door wetenschappelijke inzichten te vertalen naar concrete aanbevelingen voor het klimaatbeleid. Ik ben dan ook blij met de benoeming van Jan Willem Erisman en kijk uit naar de eerste adviezen van de raad.'

Het eerste product dat de WKR oplevert, is een advies ten behoeve van het Klimaatplan dat in 2024 verschijnt en de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende tien jaar beschrijft. Naar verwachting is dit advies eind 2023 gereed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer